In de beste families
NPO Start

Hulpactie voor oud-bokser Rudi Lubbers

Zondag 27 januari zond Andere Tijden Sport (NOS/NTR) de documentaire ‘Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven’ uit. Al tijdens de uitzending reageerden kijkers massaal via mail en sociale media. Ze roepen op tot hulp voor de oud-bokser omdat ze geschokt zijn door de omstandigheden waaronder Lubbers leeft. Oud-wielrenner Rini Wagtmans zal de initiatieven om Lubbers te helpen, coördineren.

De documentaire reconstrueert het gevecht van de toenmalige Nederlandse zwaargewicht kampioen met Muhammad Ali in Jakarta in 1973. Lubbers leverde een prestatie van formaat door 'The Greatest' twaalf ronden lang partij te bieden én overeind te blijven. Nu leidt Lubbers een teruggetrokken bestaan in Bulgarije waar hij met zijn partner Ria en een horde zwerfhonden in een onverwarmd busje leeft zonder gas, water, licht of sanitaire voorzieningen.

In Andere Tijden Sport legt Lubbers uit dat hij niet meer in Nederland wil wonen omdat hij hier nog altijd wordt gezien als drugshandelaar. Lubbers werd in 1986 in Portugal veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van zo’n 350 kilo hasj. Fysiek bewijs ontbrak destijds en Lubbers heeft altijd ontkend. Al met al zat hij acht jaar vast. Voor de camera zegt Lubbers:

"Ik ben fel anti drugs. En ik ben geen gebruiker. Ik heb nog nooit in mijn leven iets gebruikt en ook geen doping. Het was allemaal pure energie. Maar je merkt in Nederland dat je er toch voor wordt aangekeken.”

In Bulgarije heeft hij, zegt hij, geen last van dat stempel en leeft hij vrij.
 
Tot mei vorig jaar bewoonde Rudi en zijn partner een huurhuis. Ze werden er door de eigenaar uit gezet vanwege de vele zwerfhonden die ze opvingen. Sindsdien verblijven ze in een busje. Familieleden hebben aangeboden hem in Nederland op te vangen maar daar is Lubbers tot nu toe niet op in gegaan. Wat de situatie daarbij extra compliceert is dat Lubbers en zijn partner niet meer over reisdocumenten beschikken.
 
De aanwezigheid van de zwerfhonden staat het vinden van woonruimte in de weg. Ze zouden kunnen worden opgevangen in een asiel in de buurt maar de partner van Lubbers weigert afstand van de dieren te doen.
 
Volgens een woordvoerder van de familie is Rudi Lubbers, in de huidige omstandigheden, het meest geholpen met een camper, caravan of woonunit voorzien van een kachel en sanitair. De hulpactie zou de aanschaf daarvan mogelijk kunnen maken.
 
Mensen die willen bijdragen kunnen mailen naar HelpRudiLubbers@gmail.com. Oud-wielrenner Rini Wagtmans, die de bokser maar ook andere sporters met problemen al eerder hielp, coördineert de actie en is inmiddels een crowdfunding actie gestart: Crowdfunding Help Rudi Lubbers
 
Uitzending gemist? Kijk hier terug.

Nieuws