De geschiedenis van ons land: Het Verhaal van Nederland

Daan Schuurmans in Het Verhaal van Nederland

Ons kleine land aan de rand van Europa wordt al duizenden jaren bewoond. Hele volksstammen verschenen en verdwenen weer zonder een spoor achter te laten. Anderen drukten hun stempel met hunebedden en grafheuvels. Allemaal kregen ze te maken met het Nederlandse landschap: de onvoorspelbare zee die zorgt voor gevaren maar ook voor kansen. De grote rivieren die een belemmering zijn maar tegelijk een verkeersader. Het vormde onze samenleving en de typisch Nederlandse identiteit.

In de 10 delige televisieserie Het Verhaal van Nederland neemt Daan Schuurmans je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Stap voor stap volgen we de ontwikkeling van de Nederlandse maatschappij via een geraffineerd samenspel van dramascènes, locatiebezoeken en interviews met deskundigen. We zijn getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We ondergaan de Sint-Luciavloed die West-Friesland voorgoed van Friesland scheidde en zien hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen. Geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We ervaren de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een Gouden Eeuw. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor de Moderne Devotie. Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente inzichten en laten geen zwarte bladzijde onbesproken. Over Willem van Oranje bijvoorbeeld die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Oost-Indië. Zo biedt de serie een nuchtere en soms ontnuchterende blik op onszelf. Dit is ons verhaal. Dit is Het Verhaal van Nederland.

 

Multimediaal project

Het Verhaal van Nederland is een multimediaal project met naast een TV serie op NPO1 ook een kinderserie op NPOZapp, een podcast met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten en een innovatieve ‘location based audio tour- app’ met wandelingen op verschillende locaties in Nederland, waarbij spannende verhalen de geschiedenis tot leven wekken.

Het Verhaal van Nederland staat op de planning voor januari 2022.

Compilatie Het verhaal van Nederland