De Avond van Taal

Stem nu op jouw Woord van het Jaar 2017!

De NTR sluit op zaterdag 30 december het taaljaar 2017 af met het programma De Avond van Taal. Tijdens deze avond kijkt Margriet van der Linden in een studio vol taalliefhebbers terug op 2017 met mensen die opvielen door hun taal, taalobservaties of taalpublicaties. Wie worden de Taalkenners van 2017? En samen met Genootschap Onze Taal kiezen we het belangrijkste woord van 2017. 

Van maandag 4 tot zondag 17 december kan online gestemd worden op een shortlist van 10 woorden, die door taalkenners is gemaakt. Op 30 december zie je tijdens de uitzending van De Avond van Taal welk woord 2017 het beste omschrijft volgens Nederland!

Stemmen kan hier

Tijdens De Avond van Taal bespreekt Margriet van der Linden samen met Buffi Duberman de taal van Donald Trump en met taalkundige Marc van Oostendorp analyseert ze de stijl van vloggers. Wat was het grootste taalvoutje van 2017 en wat waren de beste en slechtste slogans dit jaar? Ook gaan we  af en toe de studio uit en worden opvallende taalgebeurtenissen uit 2017 in Nederland onderzocht.

Tussen alle gesprekken door worden korte rondes gespeeld van Tafel van Taal, de taalquiz van de NTR. Deelnemers zijn mensen die taalnieuws gemaakt hebben in 2017, leraren Nederlands, examinanten van het pittige examen Nederlands en Kamerleden van de vier partijen uit het kabinet. De winnaars van de quizrondes worden samen met kijkers en het publiek in de studio met een klein dictee getest op hun kennis van spelling en interpunctie. Het dictee wordt voorgelezen door presentator van het NOS journaal, Annechien Steenhuizen.

De twee beste teams spelen een spannende finale waarin ze zo snel mogelijk een rebus moeten oplossen. De rebus is een speciaal voor de Avond van Taal geschreven gedicht, over het jaar 2017 van de Dichter des vaderlands, Ester Naomi Perquin. De winnaars van de rebus mogen zich Taalkenners van 2017 noemen.   

Uitzending: zaterdag 30 december om 20.20 uur op NPO 2

Nieuws