Andere Tijden Sport: Frans Derks

Frans Derks (1973)

Naar aanleiding van het overlijden van de markante oud-voetbalscheidsrechter Frans Derks herhaalde Andere Tijden Sport op 27 september de in 2019 over hem uitgezonden aflevering, getiteld: 'Frans Derks: het broekje past nog'.

Hier terug te zien.

In de gouden jaren van het Nederlandse voetbal is hij tussen grootheden als Willem van Hanegem en Johan Cruijff een opvallende verschijning. Frans Derks, de scheidsrechter met het strakste broekje van de Eredivisie.

Volgens vriend en vijand een uitstekend arbiter. Populair bij voetballers en trainers. Maar door zijn lange haren, zijn korte broekjes, zijn ongezouten meningen en zijn eigengereide gedrag niet geliefd bij de bobo’s van de KNVB. ”En dat heeft me een WK gekost,” zegt Frans Derks in Andere Tijden Sport.

We zien Frans Derks thuis, terwijl hij aan regisseur Gertjan Zwanikken vertelt over zijn leven, traint met gewichten, voetbal kijkt en zijn (vele) dieren verzorgt.

Dik in de tachtig was hij ten tijde van de opnamen. En nog altijd, bij gelegenheid, actief als scheidsrechter. En dat beroemde broekje? Dat paste nog steeds.

Andere Tijden Sport is het sportgeschiedenisprogramma van NOS/NTR gepresenteerd door Tom Egbers.

Foto: Frans Derks in 1973 met o.a. Ajacied Ruud Krol.

Foto: ANP.