25 jarig jubileum voor dé prijs voor culturele diversiteit op TV

Prix Europa Iris

Vrijdag 15 oktober zal Ahmed Amhaini, zakelijk directeur van de NTR, de IRIS-prijs uitreiken tijdens de feestelijke afsluiting van het Prix Europa festival in Potsdam. Prix Europa IRIS wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. Het is de prijs voor de beste Europese televisieproductie over culturele diversiteit en is een van de categorieën van het jaarlijkse media festival Prix Europa.
De prijs werd in 1996 voor het eerst uitgereikt door Prinses Margriet en is bedoeld om programmamakers en journalisten in heel Europa te stimuleren om programma’s te maken die leiden tot meer begrip over de toenemende diversiteit in Europa en die een tegenwicht bieden tegen xenofobie en discriminatie.

De eerste paar jaar was de IRIS een zelfstandige mediaprijs. In het jaar 2000 bracht de toenmalige NPS de prijs onder bij de Prix Europa.

In de afgelopen 25 jaar kende de IRIS vele bijzondere winnaars. Zoals de Zweedse fictieserie “The New Country” (Winnaar Tv-fictie 2000), waarin twee asielzoekers ontsnappen uit het asielcentrum en een hilarische tocht door Zweden maken. (In dat zelfde jaar won het NPS-programma Urbania de IRIS-Non-Fictie).  Of de Britse documentaire “God’s Waiting Room” (winnaar 2008) , waarin documentairemaker Heenan Bhatti het wel en wee portretteert van een Islamitische begrafenisonderneming in Londen. Of “Special Flight” (winnaar 2012), een indringend portret van een Zwitsers uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
Stuk voor zijn de IRIS-winnaars van de afgelopen 25 jaar pareltjes, die elk op eigen wijze licht werpen op de multiculturele samenleving in Europa.

 Dit jaar zijn er drie Nederlandse inzendingen genomineerd voor de IRIS:
-Het videodagboek van Anne Frank” (NTR): Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis, kijkt terug op de tijd voor de onderduik, vertelt over de oorlog en deelt haar diepste gedachten en gevoelens.
-Klassen, documentaireserie (Human) van Sarah Sylbing en Ester Gould, over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs.
- Noisy Neighbours (Burengerucht), (NTR) documentaire van Meral Uslu over een Iraanse trans man, naar Nederland gevlucht uit het transfobe Iran. De docu is een onderdeel van de Europese coproductie 'New Neighbours' (De Nieuwe Buur) van de Intercultural Diversity Group van de EBU).


Vorig jaar kon er door Covid19 geen “live” Prix Europa festival in Potsdam georganiseerd worden en vonden de jurybijeenkomsten online plaats. Dit jaar kunnen de bijeenkomsten gelukkig wel weer op de normale manier georganiseerd worden. De IRIS-jury zal zich op 12, 13 en 14 oktober buigen over genomineerde inzendingen.
Op vrijdagavond 15 oktober worden de winnende producties bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de Prix Europa in Potsdam.  

Winnaars eerdere Prix Europa Iris

Meer nieuws