Programmering

Goed nieuws voor muziekliefhebbers: ook dit jaar sluit de Top 2000 a gogo het jaar weer op muzikale wijze af. Voordat het zover is trappen we af met Top 2000: De Opening, gevolgd door nieuwe afleveringen van Top 2000: The Untold Stories en maar liefst 12 nieuwe uitzendingen van de Top 2000 a gogo-podcast. Op 26 december barst de Top 2000 a gogo los. Dit seizoen met Herman van der Zandt, die het programma eenmalig samen met Leo Blokhuis presenteert.

 

The Untold Stories programmapagina

Top 2000: The Untold Stories

Uitzendingen: dagelijks van 19 t/m 23 december, rond 22.00 uur op NPO 3

Leo Blokhuis neemt de kijker mee door ruim 20 jaar Top 2000 a gogo met reportages uit de archieven van voorgaande jaren. 


Aflevering 1
In de eerste aflevering geeft David Paich van de band Toto een kijkje achter de schermen. Hoe zagen de begindagen van Toto eruit en hoe ontstond het succesnummer 'Hold the line'? Songwriter Allee Willis vertelt over de liedjes die ze schreef voor Earth, Wind & Fire, Bonnie Raitt, The Pointer Sisters en Herbie Hancock. Harry Slinger van Drukwerk komt aan bod over zijn jeugd in Amsterdam, de rol van Drukwerk tijdens de krakersrellen en het ontstaan van de nummers 'Hee Amsterdam' en 'Laat de rijken de crisis betalen'. En waar komt nou zijn bekende rode mutsje vandaan? 

Aflevering 2
De tweede aflevering staat in het teken van de Britse band Elbow, bekend van het nummer 'One day like this'. Leadzanger Guy Garvey neemt de kijkers mee naar bijzondere locaties in Manchester; de stad die zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in het succes van de band. 

Aflevering 3
Vanessa Carlton, bekend van het nummer 'A Thousand Miles', vertelt over de impact van deze wereldhit. Op welke wijze heeft dit succes haar leven beïnvloed? Verder staat Huub van der Lubbe, zanger en tekstschrijver van De Dijk, centraal in deze derde aflevering. Welke rituelen zijn voor hem belangrijk bij het schrijven van een liedje? 

Aflevering 4
Leo gaat op tour door Glasglow, de thuisstad van zanger Alex Kapranos en bassist Bob Hardy van Franz Ferdinand. De heren vertellen over het ontstaan van de band en de nummers ‘Darts of Pleasure’, ‘Do you want to’ en 'The dark of the matinée’.  Ook gaat Leo op bezoek bij Eric Bazilian van de band 'The Hooters'. Hoe zijn de nummers ‘500 Miles’ en ‘Satellite’ tot stand gekomen? De laatste aflevering wordt afgesloten met aandacht voor de indrukwekkende carrière van Jazz Coleman, de frontman van de Britse band Killing Joke.

Top 2000 de opening programmapagina

Top 2000: De Opening -

Zaterdag 24 december, 22.40 uur op NPO 3
Vlak voordat de Top 2000 op NPO Radio 2 van start gaat, blikt Leo Blokhuis vooruit op de lijst der lijsten. Dit doet hij samen met de dj's die dit jaar de Top 2000 presenteren. Top 2000 - De Opening is een programma boordevol muziek. Met live optredens, bijzondere fragmenten en persoonlijke verhalen. Aansluitend verzorgt dj Bart Arens een spectaculaire kick-off, waarna de Top 2000 op NPO Radio 2 officieel van start gaat.

Herman van der Zandt en Leo Blokhuis programmapagina

Top 2000 a gogo

De Top 2000 a gogo is het eindejaarsfeestje met vertrouwde ingrediënten: minireportages over liedjes uit de lijst, videoclips met verrassende weetjes en afwisselende gasten die herinneringen delen of vertellen over hun muzikale helden. Nieuw in deze setting is Herman van der Zandt, die het programma dit jaar samen met Leo Blokhuis presenteert. Aan de grote Top 2000-bar is gelegenheid om anekdotes op te dissen en sterke verhalen te vertellen.

Aflevering 1, 26 december, 22.15 uur, NPO 1
Leo duikt in het leven van de onlangs overleden oprichter van Stax Records: Jim Stuart. Joan Armatrading vertelt het verhaal achter haar liedje 'Rosie'. En wie is Patrick Hernandez, de man achter de enorme hit 'Born to be alive', uit 1979? Bargasten zijn cabaretier en acteur Peter Heerschop en presentatrices Evi Hanssen en Veronica van Hoogdalem.

Aflevering 2, 27 december, 22.10 uur, NPO 1
In deze tweede aflevering een reportage over Bob Marley en een van zijn populairste liedjes: 'Three little birds'. Songschrijver Holly Knight vertelt over het begin van het nummer 'Love is a battlefield' van Pat Benatar. Bargasten zijn wielrenner Niki Terpstra en rapper Willie Wartaal. 

Aflevering 3, 28 december, 22.30 uur, NPO 1
Herman, Leo en hun gasten aan de bar duiken in Huey Lewis & the News. Huey Lewis schreef 'The power of love' voor de blockbuster 'Back to the Future' en veroverde daarmee ineens een plek op de internationale hitlijsten. Natuurlijk is er aandacht voor de afgelopen maand overleden Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie. Bargasten: muzikant en YouTuber Blanks en oud-wielrenner Tom Dumoulin. 

Aflevering 4, 29 december, 22.30 uur, NPO 1
In deze uitzending een reportages over het liedje 'Bagagedrager', waarmee Spinvis in 2002 tot zijn eigen verbazing naar de hoogste positie klom, en over de jaren 70-rock van 'The Buoys'. Bargasten zijn cabaretier en zangeres Lisa Loeb, VVD-politicus Dennis Wiersma en Kensington-gitarist Casper Starreveld. 

Aflevering 5, 30 december, 22.10 uur, NPO 1
Reportage over Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD), bekend van hun jaren 80-hit 'Elona Gay' en een verslag over 'Mr. Wendal', het nummer van de rapgroep Arrested Development. Bargasten zijn actrice Monic Hendrickx, presentator Tim den Besten en presentatrice en actrice Sophie Hilbrand.

Aflevering 6, 31 december, 20.25 uur, NPO 1
In de laatste aflevering een reportage over Toto, bekend van de wereldwijde hit 'Africa'.  Wat is het verhaal achter 'Empire state of mind' van Jay-Z en Alicia Keys? Bargasten zijn Cornald Maas, Emma Wortelboer, First Dates-barman Victor Abeln en Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. Ellen ten Damme sluit de laatste aflevering van de Top 2000 a gogo af. 

De namen van de gasten kunnen nog wijzigen

Top 2000 a gogo-podcast
In samenwerking met NPO Radio 2 maakt de NTR 12 nieuwe afleveringen van de Top 2000 a gogo-podcast.  Leo Blokhuis presenteert verhalen die schuil gaan achter de muziek in de lijst der lijsten. De podcast is te beluisteren via https://www.nporadio2.nl/podcasts/top-2000-a-gogo en via je favoriete podcastapp.

NPO Radio 2 Top 2000
De NPO Radio 2 Top 2000 is één van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland, waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst der lijsten wordt elk jaar samengesteld door het publiek. De 24e Top 2000 is te zien en te horen vanaf eerste kerstdag 00.00 uur tot en met oudejaarsavond. De uitzending vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum is 24 uur per dag te volgen via NPO Radio 2, nporadio2.nlNPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3. 

Top 2000 Quiz
De Top 2000 Quiz wordt dit jaar helaas niet uitgezonden, dit bleek productioneel niet haalbaar.