Page 46 - jvs2014
P. 46

Voorwoord 1
Verslag Raad van Toezicht 2
Code Goed Bestuur
en Integriteit
Publieke omroep 3
Directieverslag 5
Prijzen 13 Programmering 2014
Informatie 17 Educatie 21 Geschiedenis 26 Kunst & Cultuur 30 Jeugd & Schooltv 36 Diversiteit 44
Organogram 48
Ook het programma 1 op straat heeft veel oog voor de diversiteit van de samenleving (zie ook hoofdstuk Informatie, pag. 17).
Wildpark Nederland
In de nieuwe serie Wildpark Nederland gaan Emil Andel en Kim Brand op zoek naar de oernatuur in ons land. Ze binden de strijd aan met hun stadse geesten en onderzoeken hoe wild Nederland eigenlijk nog is.
City Folk
City Folk komt voort uit het veelgeprezen programma Urbania, een stadstriptiek (1996- 2002). Jonge regisseurs met verschillende achtergronden portretteren hierin stads- bewoners met een niet-Nederlandse afkomst. Dat programma is internationaal zo goed ontvangen dat het wordt getransformeerd tot de internationale coproductie City Folk. De serie bestaat nu al meer dan 15 jaar en laat de veel- kleurige, multiculturele stad van verschillende kanten zien. De portretten van bijzondere stedelingen worden gemaakt door verslag- gevers uit heel Europa. Ook in 2014 zijn weer verschillende pareltjes geproduceerd.
Vals Plat
In dezelfde documentaire-traditie is in 2005 een nieuw programma ontwikkeld dat tot op de dag vandaag bestaat: Vals Plat. Regisseurs uit verschillende culturen schetsen een beeld van de veranderende samenleving. Dat doen ze met eigenzinnige portretten, die een afspiegeling zijn
van wat er speelt in de maatschappij. Acteur en theatermaker Hakim Traïdia spreekt op straat mensen aan over tal de thema’s van de uitzendingen, bijvoorbeeld ‘afscheid’, ‘hoop’ of ‘overleven’.
Gonzo
Ersin Kiris en Jalal Bouzamour, aangevuld met andere verslaggevers, laten in Gonzo bijzondere staaltjes van participatie-journalistiek zien over actuele onderwerpen. In 2014 zijn dat onder meer de situatie van Oost-Europese truckers, de ouderenzorg en de voedselbank.
Seks en de Zonde
Is er een plek voor vrije en dwarse vrouwen in de islam? Die vraag onderzoeken Femke Halsema en Hassnae Bouazza in diverse landen. In de documentaires zijn de volgende vrouwen uitvoerig te zien: de Nederlands-Marokkaanse blogster Fadwa Kartoubi, de Pakistaanse Bollywood-ster Veena Malik, de naar Qatar gevluchte Syrische geestelijke Rufaida Al Habash, de Sa0udische activiste Souad Al Shammary, de tot de ‘pure’ islam bekeerde Britse Shalina Litt, de Koerdisch-Alevitische dichteres Bejan Matur in Turkije en de Marokkaanse feministe Latifa Jbabdi. Niet lang na de uitzendingen komen er twee in de problemen: Veena Malik is bij verstek tot 26 jaar cel veroordeeld voor blasfemie en Souad Al Shammary zit drie maanden gevangen vanwege haar strijd voor vrouwenrechten. Het geeft nog maar eens aan hoe belangrijk het is dat deze serie is gemaakt.
Programmering Diversiteit 2014
Door op de hoofdstuknaam te klikken, gaat u direct naar het bewuste hoofdstuk
45


































































































   44   45   46   47   48