Page 37 - jvs2014
P. 37

Programmering Jeugd & Schooltv 2014
Voorwoord 1
Verslag Raad van Toezicht 2
Code Goed Bestuur
en Integriteit
Publieke omroep 3
Directieverslag 5
Prijzen 13
Programmering 2014
Informatie 17 Educatie 21 Geschiedenis 26 Kunst & Cultuur 30 Jeugd & Schooltv 36 Diversiteit 44
Organogram 48
NTR Jeugd & Schooltv beleeft in 2014 een buitengewoon opwindend jaar. De koers- wijziging van Schooltv, met het doel relevant te zijn voor school én thuis, leidt tot ingrijpende keuzes in de programmering. Nieuwe pro- gramma’s als De Buitendienst, het Zapp Weekjournaal en Studio Snugger zien het licht. De vakgerichte series voor het voortgezet onderwijs maken plaats voor educatieve bewerkingen van bestaande programma’s. Schooltv zelf verdwijnt als ‘merk’ van het televisiescherm en ontwikkelt zich in razend tempo tot een volwaardig online platform met een geheel vernieuwde website. Verreweg de meeste opwinding ontstaat door de Zwarte Pietendiscussie, die in het najaar haar climax bereikt rond de uitzending van Het Sinterklaasjournaal.
De koerswijziging van Schooltv wordt ingegeven door bezuinigingen op de publieke omroep. De NPO dwingt de NTR tot andere keuzes. Programma’s die onder het label Schooltv op televisie worden uitgezonden, dienen een algemener karakter te krijgen, waardoor ze ook geschikt zijn voor de zogenoemde ‘thuismarkt’. Deze verandering luidt het einde in van de bekende Schooltv-titels Koekeloere (groep 1-2), Huisje Boompje Beestje (groep 3-4), Nieuws uit de Natuur (groep 5-6) en het Schooltv- weekjournaal (groep 7-8); programma’s die sterk geënt waren op het curriculum.
In plaats daarvan ontwikkelt de NTR nieuwe programma’s met vrijere formats, waarin de
Door op de hoofdstuknaam te klikken, gaat u direct naar het bewuste hoofdstuk
Studio Snugger
voor de NTR kenmerkende mix van educatie en humor ruim baan krijgt. De Buitendienst en Studio Snugger zijn daarvan treffende voorbeelden. Deze programma’s worden ook onder de vlag van de NTR uitgezonden, in plaats van Schooltv.
De meeste reacties, met name vanuit het onder- wijs, roept het stoppen van het Schooltv- weekjournaal op. Het programma is 33 jaar onder schooltijd te zien. Na de zomervakantie
36


































































































   35   36   37   38   39