Afleveringen

#1 - Oma

Iedereen moet binnen blijven. Niemand mag nog zomaar lekker bij de ander op de bank hangen. En zeker niet tegen elkaar aan. Voor heel veel ouderen in het verpleeghuis is dat een hard gelag.

Daar zit je, dag in dag uit, helemaal alleen in je appartement. Niemand komt langs. Niemand komt je even vasthouden, of een spelletje met je doen. Zelfs de weinige naasten die je nog hebt blijven weg. Ze mogen niet. Als je toch al de grip op de wereld dreigt te verliezen, is zo’n situatie haast niet te bevatten. Een gezin probeert oma telefonisch houvast te geven, in een tijd waarin de hele wereld in de ban is van het coronavirus.

Luister hier aflevering 1

#2 Zussen

Als de spanning stijgt en de gewone wereld is veranderd in een science fiction film, krijgt alles een andere lading. Ook clichés als: we moeten er voor elkaar zijn. Want dat is van cliché een noodzaak geworden. Buiten voelen we collectief smetvrees en binnen claustrofobie, maar soms moeten we ons daar overheen zetten om familieleden te helpen.

Dus dan ga je toch die trein in, op weg naar je terminaal zieke broer, huiverig voor de buitenwereld of niet. Als de thuiszorg wegblijft moet er toch iemand zijn die voor hem klaar staat. Of je blijft bij je zus die vermoedelijk het coronavirus opliep. Je aait haar over de rug, terwijl ze vergaat van de pijn. Welke rol zussen voor hun familieleden kunnen betekenen in tijden van ziekte en verdriet.

Luister hier aflevering 2


#3 Dokters

Als er van één groep veel gevraagd wordt op dit moment, dan is het wel van mensen in de zorg. Ons lot ligt letterlijk in hun handen. Het is een verantwoordelijkheid waar artsen en verpleegkundigen uiterst zorgvuldig mee omgaan. Ingepakt in lagen plastic en voorzien van mondkapjes en veiligheidsbrillen gaan ze op de IC-afdelingen het virus te lijf. Maar er zijn ook artsen die juist buiten het ziekenhuis werken. Want goede zorg is niet overal voor iedereen toegankelijk. In aflevering drie twee artsen die onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk doen.

Luister hier aflevering 3


#4 Vogelvlucht

We leven in twee werkelijkheden, die nauwelijks met elkaar te verenigen zijn. Wie het nieuws volgt komt in ademnood, krijgt slapeloze nachten en durft nauwelijks de straat op. Maar wie de radio en TV even uit laat staan, de krant laat liggen en uit het raam kijkt, ziet een idyllische wereld. De zon schijnt, en op plekken waar het normaal druk is heerst nu een serene stilte. Dieren hebben vrij spel. Mensen slenteren rond en maken een praatje, op afstand, maar wel meer dan ooit. We verzinnen nieuwe regels en langzaamaan ontstaan nieuwe routines. Hoe vullen we onze dagen in deze nieuwe realiteit?

Luister hier aflevering 4


#5 Wieb

Je zou het bijna vergeten, maar ziekenhuizen zijn er niet alleen voor corona patiënten. Spoedafdelingen zijn nog open; hartafdelingen vragen met klem of mensen die klachten hebben toch vooral wél op het spreekuur willen komen; en ook een operatie aan een knie of heup gaat soms gewoon door. En baby’s … baby’s worden natuurlijk ook nog steeds geboren.
December 2019. Uit China kwamen de eerste berichten over een sars-achtig virus. In Nederland werd een piepklein jongetje geboren. Wieb, hij is 25 weken als hij ter wereld komt.

Luister hier aflevering 5


#6 Beter

We doen ons uiterste best om het Coronavirus niet te verspreiden. We houden afstand, gaan niet meer op bezoek bij oma en mijden onze vrienden en collega’s. Maar soms word je ondanks al deze voorzorgsmaatregelen toch ziek. En dan…ja, dan weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat. Hoe ziek voel je je dan? In deze aflevering verhalen over hoe ziek je bent als je het corona virus te pakken hebt of denkt te hebben.

Luister hier aflevering 6


#7 Dokter Renske

In een klein dorpje in Drenthe is begin april nog maar 1 corona patiënt te vinden. Toch moet huisarts Renske de huisartsenpraktijk waar zij werkt Corona-proof houden. Dat betekent: alleen nog spoedeisende hulp, als mensen binnenkomen moeten ze een mondkapje voor, en er is in allerijl een plexiglasplaat geplaatst.

Het is allemaal een kwestie van improviseren, want beschermende kleding krijgen ze niet en mondkapjes komen van de bouwmarkt. Intussen proberen ze zichzelf met hulp van online instructie zo goed mogelijk te informeren. Want hoe run je een huisartsenpraktijk tijdens corona?

Luister hier aflevering 7


#8 Dien

Je zou nu maar een geliefde verliezen en moeten begraven. Daar sta je dan, met een klein clubje, op anderhalve meter afstand van elkaar verspreid over het kerkhof. Geen arm om elkaars schouder en geen goed glas wijn om bij te huilen achteraf. Het is voor velen een schrikbeeld.

Dien sterft midden in deze rare tijd aan het coronavirus. Ze is 99 jaar. Je zou verwachten dat er dan niet veel vrienden en kennissen meer zijn om je naar je graf te brengen. Ook omdat van de overgebleven oude vrienden weinig meer de deur uit durven. Maar in Diens geval ligt dat anders.

Luister hier aflevering 8


#9 Vis

Creatieve oplossingen voor de economische gevolgen van de Corona crisis zien we overal om ons heen. Van de lokale middenstander met zijn virtueel afhaal loket voor ambachtelijke worsten tot de online yogales.Maar komen we er de crisis mee door? Dat is de vraag. Hoe groot de gevolgen precies zullen zijn weet niemand nog. Maar vrijwel iedereen maakt zich zorgen en probeert vooruit te denken. In deze aflevering volgen we de mensen die in de Vis werken.

Luister hier aflevering 9


#10 Vogelvlucht 2

We zitten alweer weken in een intelligente lock-down. In Nederland komt de productie van mondkapjes eindelijk op gang en in België hebben de modeontwerpers zich er zelfs op gestort. Straks wil iederéén er een van Prada. Wat een paar maanden geleden nog onvoorstelbaar leek, heet nu het nieuwe gewoon. Maar is het eigenlijk wel zo gewoon? Soms voelt het alsof we collectief in een experimenteel theaterstuk verzeild zijn, een stuk zonder plot en voorlopig ook zonder einde.
In deze aflevering doorkruisen we opnieuw het land om te horen hoe het de mensen vergaat.

Luister hier aflevering 10


#11 Wachten

We zitten met z’n allen te wachten. Op een vaccin. Of een medicijn. Tot we weer aan het werk kunnen, of weer op bezoek mogen. Maar we houden niet van wachten, zeker niet als we niet weten hoe lang het nog gaat duren. De psychologen die de regering adviseren geven aan dat dit voor mensen niet goed vol te houden is. Dat er uitzicht moet zijn op het moment dat er weer iets open kan, of dat de school weer begint, of de bedrijven kunnen draaien. In deze aflevering het verhaal van iemand die noodgedwongen heel goed geworden is in wachten. Bas heeft van wachten een kunst gemaakt.

Luister hier aflevering 11


#12 Dokter Renske 2

De mooie plekjes van ons land worden drukker bezocht dan ooit. Het strand, de duinen, het bos, de polder, de hei. Eigenlijk, zo blijkt, hoeven we helemaal niet naar verre landen te vliegen om ergens te zijn waar je kan ontspannen, waar het fijn is. Drenthe is zo'n plek die gezien mag worden. Maar of de Drentenaren zelf blij zullen zijn met bezoek uit de rest van het land valt te bezien. De rest van het land kan zomaar een virus meebrengen waar ze in Drenthe geen last van lijken te hebben. Al houden ze in de praktijk van Dokter Renske nog steeds rekening met de komst van het coronavirus.

Luister hier aflevering 12


#13 Vis 2

We keren terug naar de vis en alle mensen die in de vis werken. Wat doet de coronacrisis met hun bedrijfstak? In aflevering 9 van deze podcast gingen we mee met een viskotter de Noordzee op, kwamen we langs de visafslag en het visverwerkingsbedrijf. Nu volgen we de weg die de vis daarna aflegt. De internationale handel ligt plat en alle restaurants zitten op slot, dus waar kan hij nog terecht? En wat beleven de mensen die nu niet meer onbezorgd een scholletje kunnen eten?

Luister hier aflevering 13


#14 Wieb 2

Eigenlijk zou Wieb op eerste paasdag 2020 geboren worden. Maar op die dag zitten zijn ouders in het ziekenhuis naast zijn bedje. Wieb is dan al vier maanden. In december 2019 komt Wieb met 25 weken ter wereld en hij belandt meteen op de intensive care. Juist op het moment dat het zó goed met hem gaat dat hij naar de post-intensive care-afdeling mag, slaat ook in Nederland het coronavirus in alle hevigheid toe. Een extra gevaar voor de kwetsbare Wieb. Met 25 weken geboren worden betekent al een heel gevecht. Maar wat als je ter wereld komt in een wereld die door een virus wordt geteisterd? In deze aflevering volgen we Wieb en zijn ouders verder tijdens hun tocht van ziekenhuis naar ziekenhuis.

Luister hier aflevering 14