NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda

Op zoek naar Rembrandt programmapagina

Op zoek naar Rembrandt

zondagen 1, 8 & 15 december, 17.10 uur, NPO 2

Over het werk van Rembrandt is veel bekend. Over de mysteries rond zijn persoonlijke leven maakte de BBC de driedelige serie Op zoek naar Rembrandt. Hoe kwam de lieveling van de Nederlandse high society terecht in een gehuurd graf? Waarom raakte Rembrandt uit de gratie toen hij zijn grootste meesterwerken schilderde? De antwoorden komen van Rembrandt zelf. De makers herscheppen de stem van de kunstenaar en schetsen hem als opvliegend, koppig en vastberaden, maar ook liefdevol, opmerkzaam en empathisch.

De serie toont Rembrandt in twee gedaantes. Eén Rembrandt wil volledige acceptatie in de hogere middenklasse van Amsterdam, met alle rijkdom en attributen. Dat is de succesvolle zakenman en grote kunstenaar. De andere Rembrandt geeft niets om fatsoen of klanten. Hij leeft boven zijn stand. Hij woont samen met zijn minnares in een stad die bekend staat om zijn morele restricties. Deze Rembrandt duwt de ander naar het anonieme graf in.

Rembrandt liet bij zijn dood geen dagboeken en minder dan tien brieven na. De BBC put uit de burgerlijke en juridische archieven, analyseert zijn negentig zelfportretten (schilderijen, etsen en tekeningen) en laat verzamelaars, kunstherstellers, handchirurgen, beveiligingsadviseurs, insolventierechtadvocaten, romanschrijvers, curatoren en graffitikunstenaars aan het woord. We zien in grootboeken gedetailleerd de schulden beschreven, die hem zelfs op het hoogtepunt van zijn carrière zouden verlammen. De notarislijst documenteert elk vreemd en wonderbaarlijk item in zijn huis. In de kerkboeken staat de dood van zijn jonge kinderen, zijn vrouw en zijn geliefden vastgelegd. En uiteindelijk van Rembrandt zelf.

Met de persoonlijke stem van Rembrandt die zijn verhaal een unieke intimiteit geeft onthult Op zoek naar Rembrandt de tegenstellingen binnen de kunstenaar en geeft ons inzichten die ons ertoe aanzetten zijn schilderijen en etsen als nooit tevoren te bekijken.

Deel 1 – De naam is voldoende 
Rembrandt arriveert in Amsterdam en wordt omarmt door de rijke elite van de stad. Hij trekt zijn eigen plan, neemt veel tijd voor de opdrachten en trotseert zo zijn machtige klanten. Hij trouwt met Saskia van Uylenburgh. Samen genieten ze van hun nieuwe rijkdom en bouwen aan een grote persoonlijke verzameling kunstwerken, exotische curiosa, opgezette dieren en waardevolle prenten. Zijn werk wordt vergeleken met grote oude meesters als Titiaan, Rafaël en Michelangelo. Dan volgen er persoonlijke tragedies: de dood van drie kinderen en Saskia.

Deel 2 – Winst en verlies 
Rembrandt schildert zijn meest iconische werk, De Nachtwacht. Hij is op het hoogtepunt van zijn roem, maar de dood van Saskia werpt hem terug. Hij werpt zich op het maken van etsen, vaak erotisch geladen, mogelijk als gevolg van een tijdelijke affaire met het kindermeisje. Nieuwe liefde en geluk vindt hij bij een nieuwe dienstmeid. Hij wordt daarmee de schande van de stad. Het wordt voor Rembrandt nog erger als hij in 1656 diep in de schulden raakt. Zijn opdrachtgevers laten hem vallen, hij wordt failliet verklaard.

Deel 3 - Ongebroken 
Wanhopig op zoek naar geld neemt Rembrandt opdrachten op die zelfs zijn leerlingen weigeren. Met frauduleuze praktijken probeert hij wat geld in zijn eigen zak te krijgen, terwijl de schuldeisers zijn huis, zijn koperplaten en vrijwel al zijn bezittingen in beslag nemen. Hij maakt opnieuw prachtige zelfportretten, waarin de persoonlijke crisis niet is af te lezen. Hij ontwikkelt een nieuwe schilderstijl maar die brengen hem niet veel succes. Zijn geliefde en zijn zoon sterven. Hij blijft achter met zijn penselen en zijn herinneringen. We zien het laatste zelfportret van een grote schilder die nooit stopte met experimenteren.

Sinterklaas bestaat programmapagina

Sinterklaas bestaat

donderdag 5 december, 22.40 uur, NPO 3 (hh van 2017)

Taxichauffeur Marcel kijkt het hele jaar uit naar het moment waarop hij zich kan transformeren in zijn alter ego: Sinterklaas. In de rol van Goedheiligman verspreidt Marcel vreugde en cadeautjes en vervaagt de grens tussen zijn eigen persoonlijkheid en zijn alter ego. Lukt het Marcel dit jaar weer om iedereen mee te nemen in de illusie van Sinterklaas in een tijd waarin het steeds lastiger wordt om het sprookje in stand te houden?

Regie: Eva Nijsten
producent: Tangerine Tree

Sinterklaas bestaat is een uitzending van Teledoc Campus. Een gezamenlijk project van NPO, CoBO, het Nederlands Filmfonds en het Mediafonds voor de ontwikkeling van documentairetalent. De eerste twee series kregen positieve kritieken en trokken veel kijkers.

Máxima, de pleitbezorger programmapagina

Máxima, de pleitbezorger

woensdag 25 december, 11.10 uur, NPO 1

Koningin Máxima is zeer geliefd bij het grote publiek. Minder bekend is dat zij dit jaar haar tienjarig jubileum viert bij de Verenigde Naties als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Dit betekent dat zij zich inspant om er overal ter wereld voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot financiële diensten. Het hebben van bijvoorbeeld een pinpas of een bankrekening om online te betalen is voor ons heel normaal, maar voor 1,7 miljard mensen, onder meer in landen als Ethiopië en Pakistan, absoluut niet vanzelfsprekend. En dat geldt ook voor toegang krijgen tot verzekeringen, leningen voor de opbouw of uitbreiding van een bedrijf en pensioenen.

Productiemaatschappij De Haaien en de NTR hebben bij hoge uitzondering toestemming gekregen om Koningin Máxima gedurende een half jaar te volgen in het werk dat zij doet als speciale pleitbezorger. We maken de Koningin van heel dichtbij mee, en we zien wat de impact is van haar werk op het leven van anderen, maar ook op haar eigen leven. We zien hoe complex en intensief de functie is van ‘speciale pleitbezorger’, en volgen haar op de voet in werelden waar je anders zelden binnenkomt. Het resultaat is een documentaire waarin we Koningin Máxima op een heel andere manier leren kennen.

‘Máxima, de pleitbezorger’, een documentaire van Simone de Vries, een productie van De Haaien onder eindredactie van de NTR.