College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Youp van 't Hek


Vijfentwintig jaar uitverkocht, onbedaarlijk dichtbij de mensen en iedere zaterdag fileert hij in zijn column Nederland op zijn kneuterigst. Doorzonsukkel en zwerf-kakker zijn twee van zijn vele vindingen en met 70.000 followers op Twitter, is hij één van de meest geliefde cabaretiers van Nederland.

Over Youp van 't Hek
Youp van ’t Hek (1954) is één van de langstzittende columnisten van het NRC, maar bovenal is hij cabaretier. Op 9-jarige leeftijd bezocht hij samen met zijn ouders een show van Toon Hermans. Hij was verkocht en de liefde voor het vak was geboren; 'het leukste wat er is: met een zaal keten'. Van 't Hek werd van vijf middelbare scholen gestuurd en rondde de 'Mavo met lunchpakket' af. In '73, toen hij vanuit Naarden verhuisde naar Amsterdam, richtte hij cabaret NAR op. In '83 brak bij door met de voorstelling 'Man Vermist'. Een paar jaar later ging hij solo en de rest is geschiedenis. Zijn boeken gaan als warme broodjes over de toonbank en zijn voorstellingen zijn al 25 jaar uitverkocht.

Van 't Hek probeert de krankzinnigheid van het alledaagse in woorden te vangen. Op een manier die verbaast, verrast en verovert, en ook vijanden maakt. 'Als ik iemand beledig, wil ik wel dat hij er last van heeft'. Dat hij onbedaarlijk dichtbij zijn publiek staat, noemt hij zelf als een mogelijke verklaring voor zijn succes. In 2010 was hij veelvuldig in het nieuws door een door hem opgezette actie tegen helpdeskterreur. Het begon met een twitterbericht waarin hij zijn ongenoegen uitte over de telefoonprovider T-mobile. Het eindigde met De HELP, een eenmalig magazine over helpdeskterreur. De link naar het in Nederland gesneuvelde biermerk Buckler werd veelvuldig gelegd. Voor iedereen die na '89 geboren is een korte verduidelijking: Van 't Hek maakte het alcoholvrije biermerk in zijn oudejaarsconference van '89 met de grond gelijk. Niemand wilde geassocieerd worden met de term 'Bucklerlul' en zo zorgde Van 't Hek er voor dat het bier in Nederland uit de schappen werd gehaald.

Over de nieuwste verzamelbundel ter gelegenheid van Youp's twintig jaar schrijverschap; 'hij schreef duizend columns over van alles wat hem bezighoudt. En dat is veel. Heel veel. De kreunprins of het proletenpaleis, het debielendefilé of de pia- nohooligan, de krijtstreepjescode of de Wehkamp- burka, Youp beschikt over het vermogen om met humor de essentie van het menselijk handelen uit te vergroten. In de rol van zweefteefhulp, zwerf- kakker, quotezak, doorzonsukkel, Glorixneger of troetelkoerd moet iedereen er een keer aan geloven'.

Gevleugelde uitspraken zoals; 'Leef je leven als het allerlaatste uur' en 'probeer alles uit om te ontdekken wat je niet wilt', maken Youp van 't Hek tot een echte College Tour gast. Overweldigend uitgesproken, niet bang om van de gebaande paden af te wijken. 

Meld je hier aan voor de opname!