College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Wim Anker

De opnames met Wim Anker op 11 september in Maastricht zijn inmiddels geweest.
Kijk hieronder de uitzending terug van vrijdag 14 september!

Hij is misschien wel de meest meedogenloze en tegelijkertijd de meest emotionele strafpleiter van ons land. Ferdi E., Martha U., Jan Veerman en Robert M. zijn een greep uit een reeks geruchtmakende strafzaken die op zijn naam staan. Hij ziet zichzelf niet alleen als advocaat, maar soms ook als sociaal werker. De compensatie van dit harde leven zoekt hij samen met zijn broer in het leven in hun ouderlijke dorp, het zingen in cafés waar de jenever en de Beerenburg hen inspireert tot het aanheffen van menig levenslied, hun vakanties naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg en op de tribune bij Heerenveen.


Levensloop

Wim Anker (1953) is geboren en getogen op Schiermonnikoog. Wim wordt altijd in één adem genoemd met zijn eeneiige tweelingbroer Hans met wie hij samen rechten heeft gestudeerd in Groningen. Het zijn strebertjes die vooraan in de collegezaal continu met de vinger omhoog zitten. In de weekenden blijven ze niet hangen, maar gaan ze steevast terug naar hun Friesland, naar Akkrum, waar het ouderlijke huis staat. Daar zien hun dorpsgenoten de andere kant van de Ankers. Wanneer Wim afstudeert, verhuist hij naar de Randstad en wordt ambtenaar op het Ministerie van Justitie. Na bijna vier jaar haalt Hans hem over om weer naar Friesland te remigreren. In 1980 wordt Hans advocaat bij het advocatenkantoor waar ook broer Wim werkzaam is. In 1991 beginnen zij in Leeuwarden hun eigen strafpleiterskantoor Anker & Anker.

Robert M.

Wim is de bekendste strafpleiter van het duo. Zijn landelijke doorbraak beleefde Wim als advocaat van Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Ook was hij raadsman van verpleegster Martha U., die bejaarde bewoners van een verpleeghuis ombracht, en van kroegbaas Jan Veerman in de zaak Volendam. Zijn beruchtste zaak van dit moment is die van kindermisbruiker Robert M., die onlangs in hoger beroep is gegaan naar aanleiding van zijn veroordeling tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Naar verwachting zal de definitieve uitspraak volgend jaar volgen.