College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Ruby Wax

De uitzending is hieronder terug te kijken. 

Op zaterdag 12 oktober is de Amerikaanse comédienne, actrice en interviewster Ruby Wax te gast bij College Tour. Behalve dat ze op het podium grappen maakt staat Ruby ook bekend om haar ongecompliceerde manier van interviewen. De opname is op zaterdag 12 oktober om 12.30 uur in de Theaterzaal van de Theaterschool in Amsterdam.

Op 19 april 1953 wordt Ruby geboren als Ruby Wachs in het Amerikaanse plaatsje Evanston, Illinois. Haar joodse ouders hadden Oostenrijk in 1939 vanwege de nazi-dreiging verlaten en zochten hun heil in de Verenigde Staten. Terwijl Ruby’s vader Edward Wachs de kost verdient als worstenfabrikant, probeert haar moeder Berta carrière te maken als accountant.

Ruby besluit om na haar middelbare school psychologie te gaan studeren aan de University of California in Berkeley. Op haar zeventiende heeft Ruby genoeg van de Verenigde Staten, ze reist af naar Groot Brittannië om een opleiding aan de Royal Scottish Academy of Music en Drama te volgen. Ondanks dat ze zichzelf na deze opleiding een waardeloze actrice vindt, sluit ze zich aan bij de The Royal Shakespeare Company. Na theaterrollen in onder andere Love’s Labours Lost en The Way of the World, verschijnt Ruby in 1980 in een aflevering van The Professionals. Na haar televisiedebuut speelt ze ook nog in Shock Treatment (het vervolg van The Rocky Horror Picture Show) en Omen III: The Final Conflic.


Comedy
Begin jaren ’80 verandert Ruby van koers en begeeft zich in de wereld van de comedy. Door haar stereotype Amerikaanse  open, brutale en luide interviewtechniek wordt ze mateloos populair. Volgens de Britse comédienne Dawn French komt  Ruby’s carrière in een stroomversnelling wanneer ze in 1987 een rol krijgt als backstage-interviewer tijdens de benefietshow The Secret Policeman's Third Ball voor Amnesty International. In datzelfde jaar wordt Ruby radiopresentator bij de commerciële radiozender The Superstation. In 1989 verschijnt ze ook in een aflevering van Red Dwarf, waar ze haar huidige man en toenmalige producer ontmoet: Ed Bye.

De laatste jaren maakte Ruby vooral naam met het vulgair en schurend interviewen van sterren zoals Madonna, Imelda Marcos en Pamala Anderson. Tevens was ze een van de scriptschrijvers van Absolutely Fabulous (waar ze ook diverse malen gastrollen had) en een van de bekende gasten in Comic Relief does Fame Academy. In 2008 kreeg de comédienne een Nederlandse show. Voor haar serie Ruby Wax Goes Dutch ging ze op bezoek bij verschillende bekende Nederlanders zoals Hans Teeuwen, Jeroen Krabbé, Claudia de Breij en Johnny de Mol.

Naast haar werk als comédienne, interviewer en actrice geeft ze ook diverse management en leiderschap workshops. Het draait hier veelal om diepere en directere communicatie om het contact met cliënt en collega te verbeteren. Ze haalde hiervoor haar masterdiploma ‘Mindfulness-based Cognitive Behavioural Therapy’ aan de Universiteit van Oxford.