College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Rob Bertholee

Als directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst is hij verantwoordelijk voor de nationale veiligheid én probeert hij alle (terreur)dreiging die er is weg te nemen: Rob Bertholee (62).

Op 7 augustus 1955 werd Rob Bertholee geboren in Haarlem. Als enig kind groeide hij op met ouders die bewust de oorlog hadden meegemaakt. Juist omdat hij samen met zijn ouders vaak sprak over de gebeurtenissen die hadden plaatsgevonden, voelde hij de verantwoordelijkheid om ‘de publieke zaak te dienen’. In 1975 vertrok hij na zijn middelbare school vanuit Haarlem naar Breda om daar te studeren aan de Koninklijke Militaire Academie. Zijn eerste functie vervulde hij vier jaar later als luitenant bij de 44e Afdeling Veldartillerie. De jaren erop vervulde hij diverse commandofuncties in zowel Nederland als Duitsland.

Van januari 1987 tot december 1988 volgde hij de cursus stafdienst en de Hogere Militaire Vorming. Hij ging daarna aan de slag als majoor op de landmachtstaf en behaalde in de Verenigde Staten tijdens de ‘US Command and General Staff Officer Course’ een master ‘Military Art and Science’.

Nadat hij 36 jaar bij de landmacht diverse functies had bekleed ging hij in 2011 met functioneel leeftijdsontslag. Het was voor Bertholee nog een te jonge leeftijd om niet meer deel te nemen aan het arbeidersproces. Hij vertrok bij de landmacht, maar in hetzelfde jaar werd Bertholee op 1 december 2011 benoemd als hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

De AIVD is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende en tegelijkertijd de meest geheimzinnige overheidsdienst van Nederland die tot taak heeft om onzichtbare dreigingen voor de nationale veiligheid zichtbaar te maken. Naast terrorisme en radicalisering, ziet de AIVD vooral de cyberdreiging uit onder andere China en Rusland als de meest serieuze dreiging voor de toekomst. Dit jaar is de Nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) aangenomen waarmee de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten worden uitgebreid.

Er ontstaat veel ophef over de nieuwe wet en een groepje studenten start een petitie. Samen met de hulp van Arjen Lubach is een referendum over de omstreden ‘sleepwet’ in maart 2018 een feit. College Tour is het eerste grote interview waarin Bertholee zal reageren op deze nieuwe wet en het referendum. 

Op 10 januari a.s. is Rob Bertholee te gast in College Tour. De uitzending is te zien op zondag 21 januari 21:05 uur op NPO 2.