College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Rijkman Groenink

Op vrijdag 24 februari 2012 was oud-CEO van ABN AMRO Rijkman Groeninkte gast. In College Tour geeft hij zijn eerste grote televisie-interview sinds zijn vertrek bij de bank. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd als bankier en hoe ziet hij de toekomst van het bankwezen en de eurocrisis? Het interview wordt uitgezonden vanuit de spectaculaire oude kluis van het voormalige ABN-gebouw te Amsterdam.

Kijk hieronder de uitzending terug:


Over Rijkman Groenink
Rijkman Groenink (Den Helder, 25 augustus 1949) ziet al jong een toekomst voor zich als bankier. Hij studeert Rechten aan de Universiteit van Utrecht en volgt een master Business Administration aan de Manchester Business School.

Scherp analytisch oog
Nadat de jonge Rijkman in 1974 bij Amro bank gaat werken, maakt hij snel carrière. Hij blijkt een scherp analytisch oog te hebben en valt op door zijn harde werken. Al snel wordt Groenink verantwoordelijk voor probleemkredieten op de afdeling 'bijzondere kredieten'. In 1988 wordt hij lid van de Raad van Bestuur van Amro bank, waar hij verantwoordelijk is voor de Divisie Nederland. Als Amro in 1990 fuseert met ABN, blijft hij lid van de Raad van Bestuur.

Charmeur
Groenink staat bekend als een groot charmeur en een intelligent strateeg. Binnen de bank is er een groep die hem op handen draagt, anderen hebben het niet zo op zijn soms confronterende stijl.

Grootse plannen
In 2000 volgt Groenink Jan Kalff op als bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Groenink heeft grootse plannen. Zo wil hij van ABN AMRO één van de vijf best renderende banken van de wereld maken. Dat wil hij onder meer bereiken door veel meer aandacht te hebben voor de aandeelhouder en de kosten drastisch te verlagen.

Groeninks strategie valt in goede aarde. Zo roept het weekblad Elsevier hem in 2005 uit tot Nederlander van het Jaar na de overname van de Italiaanse bank Antonveneta.

Efficiënter
Maar de plannen blijken te groot. Het lukt hem niet om de bank efficiënter te maken. "Het ging allemaal te goed," zou hij later zeggen over de makkelijke manier waarop in de jaren negentig, voor zijn tijd als bestuursvoorzitter, jaar na jaar veel winst werd gemaakt.

Overname ABN AMRO
In 2007 is Groenink in vergevorderde besprekingen met het Britse Barclays over een fusie. Dat mislukt als Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander gezamenlijk een vijandig bod doen op ABN AMRO. Het is op dat moment de grootste overname in de bankwereld in de geschiedenis. Groenink vertrekt en krijgt zo'n 24 miljoen euro aan bonussen, opties en aandelen mee. De beloning is aanleiding voor de Tweede Kamer voor een debat over de beloning van topbestuurders.

Problemen
Kort na de overname komen RBS en Fortis in grote problemen. De overname heeft een groot gat geslagen in hun begroting, dat niet te dichten valt door de crisis die zich een jaar later ontvouwt. De Nederlandse staat neemt een groot deel van ABN AMRO over om te voorkomen dat de bank omvalt. Andere delen van de bank worden afgestoten.

Privé
Rijkman Groenink woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen in de buurt van Utrecht. Hij heeft twee oudere kinderen uit zijn vorige huwelijk.

Persverzoek naar aanleiding van deze uitzending? Stuur een e-mail.