College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Richard Gere


 

Over Richard Gere


In 1990 wist hij menig vrouwenhart te veroveren met zijn glansrol in de film Pretty Woman, in 2003 won hij een Golden Globe Award voor zijn spectaculaire verschijning in de verfilming van de musical Chigaco en afgelopen jaar won hij de Hollywood Lifetime Achievement Award. Richard Gere is een van de meest begeerde namen in Hollywood. Ondanks zijn 63 jaar is de acteur nog steeds erg geliefd op het witte doek. Speciaal voor de Europese première van de film Arbitrage stapt Richard Gere in het vliegtuig naar Amsterdam, waar hij tevens te gast zal zijn bij College Tour. De beroemde bioscoop Tuschinski dient op zondag 17 februari als decor voor deze bijzondere aflevering.

 Jeugd
Op 31 augustus 1949 wordt Richard Tiffany Gere in Philadelphia geboren als de op een na oudste van vijf kinderen. Al snel merken vader Homer en moeder Doris dat Richard erg geïnteresseerd is in de artistieke wereld. In eerste instantie richt de nog jonge Gere zich op het ontplooien van zijn muzikale kwaliteiten. Als fanatiek trompettist maakt en schrijft hij veel muziek tijdens zijn periode op de high school. Naast zijn muzikaliteit blinkt de puber ook uit in gymnastiek. Hij is zelfs zo getalenteerd dat Gere een beurs verdient voor de University of Massachusetts in Amherst.Witte doek
Na twee jaar filosofie gestudeerd te hebben besluit Gere zijn studie links te laten liggen om zich te richten op acteerwerk. In 1973 bemachtigt Gere zijn eerste grote rol in de Engelse productie van de musical Grease. Twee jaar later is hij voor het eerst te zien op het witte doek met een rol in de film Report to the Commissioner. Zijn doorbraak komt in 1980; hij vertolkt de hoofdrol in de film American Gigolo die meermaals wordt genomineerd voor de Golden Globes. Naast succesvolle rollen in onder andere Pretty Woman en Runaway Bride wordt de acteur met het zilvergrijze haar uitgeroepen tot ‘Sexiest Man Alive’ door People Magazine en krijgt hij een eervolle vernoeming in de hit Crying at the Discotheque van Alcazar.

Boeddhisme
Gere ontwikkelt gedurende zijn leven veel sympathie voor het Boeddhisme. Meerdere malen ontmoet hij de Dalai Lama en begin jaren ’80 is hij zelfs student van de geestelijk en politiek leider van Tibet. De acteur is één van de oprichters van het Tibet House en The Gere Foundation, die strijden voor de verbetering van mensenrechten in Tibet. Daarnaast probeert Gere via zijn foundation de aandacht te vestigen op het AIDS-probleem dat vaak nog onbesproken blijft in India en Tibet.