College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Mark Rutte

Op maandag 19 december is Mark Rutte te gast bij College Tour. Wat drijft de immer lachende premier? Bekijk de uitzending hieronder terug.


Over Mark Rutte

De jonge Mark Rutte groeit op in een gezin zonder uitgesproken politieke kleur, waar veel gepraat wordt over de wereld. Na zijn jeugd in Den Haag (hij doet gymnasium aan het keurige Maerlandt Lyceum) studeert Rutte (1967) geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij studeert af met een scriptie over patriotten in de negentiende eeuw.

Politiek
Op de middelbare school begint Rutte zich te interesseren voor de politiek en wil hij lid worden van een partij. Hij twijfelt in eerste instantie tussen de Partij van de Arbeid en de VVD. De charismatische Hans Wiegel, in die tijd partijleider van de liberalen, geeft de doorslag.

JOVD
In korte tijd weet Rutte het te schoppen tot voorzitter van de JOVD, de jongerenvereniging van de VVD. Daar leert hij onder anderen Jort Kelder kennen, met wie hij nog steeds goed bevriend is. Tussen 1988 en 1991 is hij voorzitter van de JOVD, later is hij lid van het hoofdbestuur.

Unilever
Intussen gooit Rutte hoge ogen bij Unilever. Als manager valt hij tussen 1992 en 2002 op om zijn stijl; iedereen kan rekenen op zijn persoonlijke belangstelling, wat hij later weet vol te houden als VVD-leider.

Staatssecretaris
In 2002 schuift Rutte aan bij de selectiecommissie die kandidaten uitkiest voor de Tweede Kamerverkiezingen. Na die verkiezingen wordt hij gevraagd om staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te worden in de kabinetten Balkenende I en II. Ondanks de chaos in Balkenende I weet Rutte de Wet Werk en Bijstand in te voeren, waarmee uitkeringsgerechtigden eerder aan het werk kunnen worden gezet. Rutte beschouwt de invoering van deze wet nog steeds als een van de grootste triomfen in zijn politieke carrière.

Partijleider
In 2006 wordt Rutte gekozen als partijleider van de VVD, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De ontknoping van de heuse verkiezingsstrijd tussen Rutte en Rita Verdonk wordt zelfs uitgezonden door de NOS. Als partijleider komt Rutte in de Tweede Kamer, waar hij veel kritiek oogst als zijn partij bij de Kamerverkiezingen van 2006 zes zetels kwijtraakt. Rita Verdonk, die nog steeds in de fractie zit, krijgt meer voorkeursstemmen dan Rutte. Reden voor Verdonk voor een coup – een mislukte coup, want Rutte besluit uiteindelijk om Verdonk uit de partij te zetten. Ze houdt wel haar zetel in de Kamer.

Premier
En dan wordt het 2010. Het kabinet Balkenende IV valt over de missie in Uruzgan, en na een nek-aan-nekrace met de PvdA weet Rutte met 31 tegen 30 zetels het premierschap in de wacht te slepen. Dat is overigens ook geen vanzelfsprekende zaak; voor het eerst sinds 1973 (kabinet-Den Uyl) krijgt Nederland een minderheidskabinet, dat gedoogd wordt door de PVV van Geert Wilders.

Crisis
Premier Rutte ziet zich geconfronteerd met de grootste crisis sinds de recessie van de jaren dertig, en moet er met de leiders van de andere eurolanden zien uit te komen. Intussen wordt hij vanuit de Tweede Kamer onder druk gezet; gedoogpartner PVV wil niets weten van Europa dus moet Rutte met de oppositie onderhandelen om alsnog aan een meerderheid te komen voor zijn inbreng in Europa.

Persverzoek naar aanleiding van deze uitzending? Stuur een e-mail.