College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Louis van Gaal

Op 11 november 2010 werd de uitzending met voetbalcoach Louis van Gaal uitgezonden. Er was grote belangstelling voor de voetbalmeester.

Bekijk hier de uitzending:


Over Louis van Gaal

Louis van Gaal (Amsterdam, 1951) is een toptrainer. Hij werd meerdere malen landskampioen (met Ajax, FC Barcelona, AZ en FC Bayern), trainde het Nederlands elftal, was technisch directeur van Ajax.

Van Gaal begint zijn voetballoopbaan in 1972 als voetballer. Maar echt bekend wordt hij als trainer. Het succes begint bij Ajax als assistent van Leo Beenhakker, die hij in 1991 opvolgt. In 1992 wint de ploeg de Uefa Cup. In 1994, '95 en '96 wordt wordt Ajax onder Van Gaals leiding landskampioen.

De kurk is van de champagnefles. Ajax wordt nog tweemaal landskampioen, en in 1995 volgt het voorlopige hoogtepunt van Van Gaals carrière: Ajax wint de Champions League na de finale tegen AC Milan.

Maar het succes kan niet altijd voortduren. In 2000 wordt Van Gaal, na een paar jaar bij FC Barcelona te hebben gewerkt, coach van het Nederlands elftal. Onder zijn leiding lukt het Oranje niet, de kwalificatieronden voor het WK 2002 te overleven. Er volgen meer lastige jaren voor de coach; hij werkt achtereenvolgens kort bij FC Barcelona en Ajax en vertrekt bij beiden door een verschil van mening met de staf.

Het einde van de dip is dan al in zicht. Als hij in 2005 coach wordt van AZ doen de Alkmaarders het al goed, en onder leiding van Van Gaal wordt AZ in 2009 landskampioen. En dat terwijl juist het seizoen 2008/2009 moeizaam begon voor de club.

Kort na het kampioenschap van AZ vertrekt Van Gaal naar Duitsland om coach te worden van FC Bayern. En ook daar succes: nog geen jaar na het landskampioenschap van AZ wordt FC Bayern kampioen van Duitsland.

Privéleven
Louis van Gaal werd in 1951 geboren in Amsterdam. Zijn eerste vrouw Fernanda, met wie hij twee kinderen heeft, overleed in 1994. In 2008 hertrouwde hij met Truus, die hij toen al veertien jaar kende.

Bekijk hieronder vast een interview met Louis Van Gaal uit 2009 over zijn biografie, die toen verscheen. (Bron: NOS)