College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Jochem Myjer

Jochem Myjer is één van de populairste komieken van ons land. Hij staat bekend om zijn ongeëvenaarde tempo en feilloze imitaties. Hij is geliefd bij jong en oud en zijn shows zijn steevast uitverkocht. Op 8 september interviewt College Tour komiek Jochem Myjer in de Leidse Schouwburg.

Jochem Myjer wordt op 22 april 1977 in Leiden geboren. Hij verhuist al snel met zijn ouders en twee zussen naar Zutphen om in de jaren negentig weer terug te keren naar zijn geboortestad. Al op jonge leeftijd ontdekt hij zijn passie voor cabaret. Hij maakt zijn middelbare schooltijd af op het Stedelijk Gymnasium en vertrekt daarna naar Groningen om biologie te studeren. Zijn droom om cabaretier te worden laat hij hierdoor even achter zich, maar hij zet toch een eerste stap door mee te doen aan het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij wordt eerste, en het betekent een ommekeer in zijn leven. Hij stopt met zijn studie en debuteert in 1998 met zijn eerste show Gegabber.

Hierna volgen zijn succesvolle shows Adéhadé (2001-2003), Yeee-Haa! (2004-2006) en De Rust Zelve (2007-2010), die telkens lovende kritieken krijgen.

In 2011 krijgt Jochem een tegenslag te verwerken: tijdens de try-outs van zijn vijfde show Even Geduld Aub! wordt een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Na een zware operatie en een jaar revalideren gaat de show in december 2012 alsnog in première, met een gezonde Jochem op het podium. 

In 2015 kwam een grote droom uit met de verschijning van zijn eerste kinderboek: De Gorgels, dat werd bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In dit boek is Jochems liefde voor de natuur goed zichtbaar; als vogelaar en fanatiek roofvisser zoekt hij die het liefst zo vaak mogelijk op. Ook was Jochem van 2009 tot 2015 te zien in het Sinterklaasjournaal als Pietje Paniek.

Op dit moment werkt Jochem aan zijn nieuwe voorstelling Adem in, Adem uit die volgend jaar in première zal gaan.

Op 8 september interviewt College Tour hem in, hoe kan het ook anders, 'zijn' stad Leiden.