College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Jeroen Dijsselbloem

Het zijn spannende tijden voor onze Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem. De Griekse schuldencrisis domineert het nieuws en hij maakt tegelijkertijd op voor de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag. Nog voor die tijd, op 11 september, is PvdA’er Jeroen Dijsselbloem te gast bij College Tour.

Dijsselbloem wordt geboren in een onderwijzersgezin in Eindhoven. Naar eigen zeggen krijgt hij in zijn opvoeding veel ‘moraliteit’ mee, die er voor zorgt dat hij zich tijdens zijn politieke carrière verzet tegen zaken die in zijn ogen immoreel zijn, zoals bloot op tv en gewelddadige games. Dit levert hem de ‘Engel van het Jaar’ award op van de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.

Wageningen

Dijsselbloem studeert Agrarische Economie in Wageningen. Na zijn studie gaat hij vrijwel direct aan de slag voor de PvdA. Hij werkt onder meer als fractiemedewerker in Brussel en Den Haag en als Gemeenteraadslid in Wageningen. In 2000 neemt Dijsselbloem voor het eerst plaats in een zetel van de Tweede Kamer. Hij houdt zich in eerste instantie vooral bezig met veiligheid en het vreemdelingenbeleid.

De rode ingenieurs

Tijdens de verkiezingscampagne van 2003 voert Dijsselbloem samen met Diederik Samsom en Staf Depla campagne als ‘rode ingenieurs’. Het drietal ging het land in om op zoek te gaan naar echte problemen en werkende oplossingen. Als jonge Kamerleden wilden ze bovenal de ‘regentencultuur’ in de door verkiezingsnederlagen geteisterde PvdA doorbreken.

Minister van Financiën

Sinds 2012 is Dijsselbloem minister van Financiën in het kabinet Rutte II. Hij heeft in die functie zijn handen vol aan staatsbank ABN AMRO. De omstreden salarisverhoging van de top en de alles behalve soepel verlopende beursgang zorgt voor veel onrust.

Eurogroep

In 2013 krijgt de minister van financiën er een tweede functie bij. Hij wordt benoemd tot Voorzitter van de eurogroep. Afgelopen juli werd hij voor die functie herkozen. Hij  oefent deze functie uit in een roerige tijd waarin spoedoverleggen over begrotingstekorten en noodleningen aan de orde van de dag zijn.