College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Jeremy Paxman

"Hij bijt in je benen," volgens een van zijn gasten. "En daar blijft het niet bij." Jeremy Paxman, misschien wel de meest gevreesde interviewer van de BBC, was op 12 september 2014 te gast bij College Tour.

 

The Guardian noemde de Britse journalist en BBC-presentator Jeremy Paxman ooit "het beste én het slechtste van de media-elite".

Jeremy Paxman wordt geboren in Leeds op 11 mei 1950. Na zijn studie Engels aan het St. Catharine's College in Cambridge verhuist Paxman naar Belfast waar hij in 1972 voor de BBC gaat werken. Een paar jaar later vertrekt hij naar Londen waar hij werkt voor programma's als Tonight en Panorama. En dan, in 1989, wordt hij een van de gezichten van Newsnight - en dat blijft hij de 25 jaar daarna. Hij wordt bekend met opmerkelijke interviews met Tony Blair, Russel Brand, Silvio Berlusconi en Conrad Black. Paxman ziet het als zijn taak om de vragen te stellen die de kijker ook heeft, en gaat daarbij de confrontatie niet uit de weg.

 

Michael Howard
Paxman ontpopt zich als een roemrucht interviewer, die zich niet met een kluitje in het riet laat sturen. Op 13 mei 1997 interviewt Paxman de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Michael Howard. Het wordt zijn meest spraakmakende televisiemoment en een journalistieke klassieker. Howard kwam in opspraak door het ontslaan van gevangenisdirecteur Derek Lewis na een reeks van ontsnappingen. In het interview stelt Paxman in totaal twaalf keer de vraag: "Did you threaten to overrule him?" zonder dat Howard er antwoord op geeft. Er volgen meer opmerkelijke momenten. Acht jaar later stelt Paxman verkiezingsoverwinnaar George Galloway de vraag of hij trots is op de winst op het vrouwelijke Afro-Amerikaanse parlementslid Oona King. Hierop volgt een verhitte discussie waarna Galloway het interview abrupt beëindigd.

 

Boeken
Naast zijn televisiewerk werkt Paxman voor de radio en schrijft hij meerdere journalistieke en politiek gerichte boeken die in groten getale worden verkocht. Zijn laatste boek Great Britain's Great War, over hoe de Eerste Wereldoorlog de Britse bevolking heeft beïnvloed, kreeg veel lof en wordt verfilmd als televisieserie, door Paxman gepresenteerd. Ook presenteert Paxman het studentenprogramma University Challenge, waarin 28 teams van verschillende universiteiten het direct tegen elkaar opnemen in een knockout toernooi.