College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Jane Goodall

Jane Goodall is 26 wanneer ze aankomt aan de kust van wat nu Tanzania is. Gepaard met slechts een notitieblok, een verrekijker en geen ervaring of opleiding duikt ze de wereld van de chimpansees in. Meer dan vijftig jaar vol baanbrekend onderzoek later spreekt College Tour haar op zaterdag 16 januari in Artis in Amsterdam. 

De op 3 april in Londen geboren Jane ontvangt als klein meisje een chimpansee knuffel genaamd Jubilee van haar vader. Haar vriendschap met de knuffel resulteert in een sterke liefde voor dieren. Wanneer paleontoloog Louis Leakey haar uitnodigt om mee naar Afrika te gaan als secretaresse hoeft ze daar dan ook niet lang over na te denken.

Met haar unieke werkwijze komt ze in korte tijd veel te weten over de wereld van de chimpansees. Waar andere onderzoekers in die tijd dieren altijd een nummer gaven, kiest Jane voor een andere aanpak. Zij geeft ze namen. Hierdoor leeft ze voor een lange tijd zij aan zij met David Greybeard, Flo en Fifi. Ze is de eerste die bestudeert hoe deze apen gebruik maken van werktuigen, op jacht gaan en vlees eten, oorlog voeren met anderen en in staat zijn om emotionele en sociale relaties te vormen.

Jarenlang leeft ze tussen de dieren totdat ze terugkeert naar England om daar haar doctoraat in Ethologie te behalen aan de Universiteit van Cambridge. Met de tijd realiseert ze zich steeds meer dat ze meer voor haar geliefde dieren kan betekenen wanneer ze de chimpansees verlaat. Ze laat Gombe achter zich en focust zich op het belang van het beschermen van de mensapen. Ze reist de hele wereld over waar ze lezingen en colleges geeft over het belang van de toekomst van onze beschermde planeet.  

In 1977 openen voor het eerst de deuren van het Jane Goodall Instituut in Gombe. Inmiddels zijn ze in achtentwintig landen vertegenwoordigt. Goodall mag tijdens haar carrière vele prijzen in ontvangst nemen, waaronder de benoeming tot Dame Commander of the Order of the Britisch Empire en in 2002 wordt ze ambassadeur van de Verenigde Naties.

Momenteel staat Jane Goodall in de top tien van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Ze is VN-vredesambassadeur en reist 300 dagen per jaar de wereld over om te strijden voor de toekomst van onze bedreigde planeet. Op 16 januari komt ze langs bij College Tour in Artis in Amsterdam.