College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Igone de Jongh

Balletdanseres Igone de Jongh viert dit jaar haar twintigjarig jubileum bij het Nationale Ballet. De muze van choreograaf Hans van Manen wordt in 2003 op 24-jarige leeftijd Eerste Soliste bij het Ballet, een eretitel. Ze is nu al twaalf jaar de enige Nederlandse soliste.

Haar roem reikt verder dan het theater: ze was onder meer te zien in de videoclip Birds van Anouk en is jurylid bij het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance.

De Jongh wordt in 1979 in Haarlem geboren. Ze wordt opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en later aan The Royal Ballet School in Londen. Al tijdens haar opleiding wint ze de prestigieuze Arnold Haskell Award. Daarna wint ze de onder andere de aanmoedigingsprijs 2002 van Stichting Dansersfonds en de Alexandra Radius Prijs 2003.

Tijdschrift Dance Europe vermeldt in 2015 Igone in de categorie Dancer of the year voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia.

In 2002 kiest Hans van Manen voor De Jong voor zijn productie ‘Live’. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk en noemt de choreograaf De Jong ‘zijn laatste muze’. In 2010 maakt Van Manen speciaal voor haar het ballet ’Without words’.

Hoewel De Jongh al twintig jaar bij het Nationale Ballet danst, is ze niet van plan binnenkort te stoppen. “Ik wil het liefst de 25 jaar halen.”

Op 3 oktober was Igone de Jongh te gast in College Tour.