College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Gloria Estefan

Deze Amerikaanse zangeres met Cubaanse roots werd wereldberoemd dankzij hits als ‘Conga’, ‘Rhytm is gonna get you’ en ‘On your feet’. Ze verkocht tot nu toe meer dan 100 miljoen albums, won 7 grammy’s en als kroon op haar werk is er een musical over haar carrière gemaakt. Op 29 oktober a.s. gaat de musical ‘On Your Feet’ in première in het Beatrixtheater in Utrecht

Estéfan wordt in 1957 geboren in de Cubaanse hoofdstad Havana. Als Fidel Castro in 1959 een staatsgreep pleegt in Cuba, besluiten de ouders van Gloria om met hun kinderen naar Amerika te vluchten. In Miami groeit Gloria Estéfan op als een verlegen meisje dat graag zingt. Ze is ook een ijverige student: ze doet een major psychologie en een major muziek aan de Universiteit van Miami. Het plan is om hierna nog een studie internationaal recht te doen in Parijs.

Maar dan ontmoet ze Emilio Estéfan, de man op wie ze verliefd wordt en met wie ze muziek gaat maken. Samen met hem richt ze de Miami Sound Machine op. Het succes blijft in eerste instantie uit. Emilio en Gloria krijgen veel afwijzingen. Latin-muziek zou niet aanslaan bij een Westers publiek: platenbazen achten de kans op succes nihil. Maar dan bewijzen de Estéfans iedereen ongelijk door een monsterhit te scoren met ‘Conga’. Leuk detail: dit nummer schreef ze niet in een warm Zuid-Amerikaans land, maar in het koude, Nederlandse Utrecht.

Na ‘Conga’ volgen grote hits als ‘On Your Feet’, ‘Don’t Want to Lose You’ en ‘Rhythm’s gonna get You’. Estéfan groeit uit tot een artiest van wereldformaat en wordt ‘de Madonna van Miami’ genoemd. Dankzij Estéfan maakt een wereldwijd publiek kennis met latin-muziek. Een tot dan toe onbekend genre in de Westerse wereld.

Maar dan slaat in 1990 het noodlot toe. Een dronken vrachtwagenchauffeur rijdt op de tourbus van Estéfan in. Bij dit ongeluk breekt Estéfan haar rug. Dokters vrezen dat ze nooit meer kan lopen. Maar wonder boven wonder revalideert Estéfan ontzettend snel en rijst haar ster terug naar de top. Ook in de jaren ’90 heeft ze grote successen met het disconummer ‘Turn the beat around’, het gevoelige ‘Mi Terra’ en de kersthit ‘Christmas Through your Eyes’.

Gloria wint ontzettend veel prijzen. In 2015 ontving ze een Presidential Medal of Honor van toenmalig President van Amerika Barack Obama. Deze onderscheiding ontving ze voor haar bijdrage aan de Amerikaanse muziekcultuur. Op 3 december 2017 ontvangt ze de Kennedy Center Honor Award. Daarbij zal ook Donald Trump aanwezig zijn. Bijna al Estéfan’s dromen zijn uitgekomen, behalve de allergrootste: zingen in een vrij Cuba.

Op 26 oktober a.s. is Gloria Estéfan te gast bij College Tour. We nemen de aflevering op in Tivoli Vredenburg, Cloud Nine. Meld je snel aan voor de opname.