College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Frans de Waal

De aflevering van Frans de Waal is hieronder terug te kijken of via Uitzending Gemist

Op donderdag 19 september was spraakmakend bioloog Frans de Waal te gast in College Tour. De Bosschenaar is gespecialiseerd in primatologie en ethologie. Binnen zijn vakgebied is hij een van de meest vooraanstaande figuren. Zo werd hij in 2007 door het Amerikaanse Tijdschrift Time geschaard in de ‘TIME:100: The people who shape our world’, een lijst de meest invloedrijke wetenschappers, kunstenaars, politici en ondernemers van het moment.

 

Carrière
Frans de Waal wordt op 29 oktober 1948 in ’s-Hertogenbosch geboren. Na zijn middelbareschooltijd studeert de Waal Biologie aan de Universiteit van Nijmegen en Groningen. Met zijn onderzoek naar de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo promoveert de wetenschapper in 1977 aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 1981 zet de wetenschapper zijn onderzoeksdrang voort in de Verenigde Staten. De Waal maakt in 1982 internationaal naam met zijn boek Chimpanseepolitiek, waarin hij het gedrag van mensapen in een volledig nieuw daglicht stelt. Dit vroege werk van de wetenschapper is tevens de basis voor zijn verdere werk en interesse in primatencognitie. Momenteel is hij directeur van het Living Links Centre van het gerenommeerde Yerkes National Primate Research Centre en is hij als hoogleraar psychologie verbonden aan de Emory University of Atlanta.


De inmiddels wereldberoemde wetenschapper publiceert in 2006, samen met twee andere wetenschappers een artikel over het zelfbewustzijn van olifanten. In dit artikel bewijzen de onderzoekers dat olifanten over zelfbewustzijn beschikken en zich daarmee scharen in het rijtje van de mens, mensaap en dolfijnen.  Eerder dit jaar bracht De Waal zijn nieuwste werk uit, De Bonobo en de tien geboden.


Onderscheidingen
In 1993 wordt de Waal benoemd tot corresponderend lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Tevens is hij lid van de National Academy of Sciences en de American Academy of Arts and Sciences. In 2009 ontving De Waal de Ariëns Kappers Prijs, in 2010 werd hij onderscheiden met de versierselen van de Orde van de Nederlandse Leeuw en onlangs ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht.