College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Frans Timmermans

PvdA’er Frans Timmermans (Maastricht, 6 mei 1961) is sinds 5 november 2012 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Van 1980 tot 1985 studeerde Timmermans letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en van 1984 tot 1985 Europees recht en Franse letterkunde aan de universiteit in het Franse Nancy. Vervolgens begon hij zijn carrière als ambtenaar op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en als tweede secretaris op de Nederlandse ambassade in Moskou.


Timmermans vertegenwoordigde de Tweede Kamer in de Conventie over de Toekomst van Europa bij het opstellen van de Europese Grondwet, van maart 2002 tot juli 2003. In de aanloop naar het referendum in Nederland over die grondwet was hij een van de meest fervente verdedigers van het verdrag: "Ik daag iedereen uit om een grondwet te tonen die helderder is, die moderner is, die toegankelijker is, en die de rechten van de burgers beter regelt."


Het ‘nee’ van Nederland is een klap in zijn gezicht en even overweegt hij de politiek zijn rug toe te keren. Toch wint zijn politieke hart het van de rancune en niet veel later keert hij terug als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Na wederom een periode Tweede Kamerlid te zijn, start hij in november 2012 met zijn huidige functie. Die van minister van Buitenlandse Zaken.


In deze functie voelt hij zich als een vis in het water. Binnen de kortste keren heeft hij alle continenten gezien, buitenland ministers de hand geschud en Nederland als klein land internationaal op de kaart gezet. Via zijn Facebookpagina reis je met hem mee. Frans Timmermans, Limburger in hart en nieren, opgegroeid in een mijnwerkersfamilie geeft nooit op. Grenzen zijn er niet.