College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Frans Lanting

Frans Lanting is een Nederlandse natuurfotograaf van wereldformaat. Hij heeft tijdens zijn carrière zowat elke diersoort en alle natuurfenomenen gefotografeerd en reist voor zijn werk naar de meest afgelegen plekken van de wereld. Frans schreef vele prijzen op zijn naam. Zo heeft hij drie keer de World Press Photo gewonnen, werd hij in 2001 door Z.K.H. Prins Bernhard benoemd tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark, de hoogste onderscheiding op het gebied van natuurconservering in Nederland en kreeg hij in 1991 door Sir David Attenboroug de award van 'BBC Wildlife Photographer of the year' uitgereikt.

Frans werd geboren op 13 juli 1951 in Rotterdam. Hij groeide op in Rozenburg en Briele. Als kind was hij al gefascineerd door de natuur als hij door het Kralingse bos liep. Van zijn vader moest hij Economie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam gaan studeren. Toch wist Frans dit al snel naar zijn eigen hand te zetten en ging naar Amerika voor een specialisatie in Milieueconomie aan de University of California in Santa Cruz. Dat bracht hem toch een stap dichter bij de door hem zo geliefde natuur.

Als hobby ging Lanting steeds meer fotograferen en bleek ontzettend talentvol. Bij het Nederlandse maandblad de Grasduinen had hij zijn eerste fotoreportage en al snel volgde het Amerikaanse blad Live, Geo en als klap op de vuurpijl National Geographic.

Frans maakt al jaren prachtige fotoboeken. Dat doet hij samen met zijn vrouw en partner Christine Eckstrom. Ze hebben een strikte taakverdeling en gaan samen tot het uiterste. Voor de perfecte foto laat hij niets aan het toeval over. Zijn voorbereidingen zijn dan ook zeer grondig: zo duikt hij maanden musea en bibliotheken in, werkt met wetenschappers, zit in laboratoria en hij laat zich inspireren door kunst, wetenschap, technologie en zijn eigen ervaring op alle zeven continenten. Zo bouwde hij een vijfentwintig meter hoge stellage in de jungle om papagaaien op boomtophoogte te fotograferen, bivakkeert hij in een tentje op een levende vulkaan, dobbert zes weken op de ijszee van Antarctica om een kolonie pinguïns te fotograferen of wordt bijna wordt opgegeten door parasieten en vliegen. Zijn werk is niet zonder risico: hij kreeg twee keer malaria en werd eens aangevallen door een reusachtige olifant.

Lantings doel is om respect voor de aarde te stimuleren via zijn fotografie. Veel dieren en landschappen die hij heeft fotografeert worden ernstig bedreigd of zijn aan het uitsterven. Hij probeert continu de dialoog tussen mens en natuur aan te gaan. Sinds 2012 is hij daarom ambassadeur van het Wereld Natuurfonds en heeft hij de Frans Landing Photo Award in het leven geroepen, dit is een fotowedstrijd waarbij jong en oud natuurfoto’s kunnen inzenden.

De opname vindt plaats op vrijdag 27 oktober in de Kunsthal in Rotterdam. Meld je snel aan via de website!