College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Epke Zonderland

De uitzending van College Tour met Epke Zonderland is aankomende vrijdag om 20.25 uur op Nederland 3.

 

Het is 7 augustus 2012, de dag van de Olympische finale rekstok. Heel Nederland houdt zijn adem in. NOS commentator Hans van Zetten verslaat de gouden finale van Epke Zonderland en gaat helemaal uit zijn dak: Epke toont een zinderende prestatie met elementen nog nooit vertoond in een officiële wedstrijd.

Turnen
Epke wordt op 16 april 1986 geboren in het Friese Lemmer. Als vierjarig jochie gaat Epke zijn oudere broers en zus achterna en begint hij met turnen bij de plaatselijke gymvereniging DOS. De kleuter blijkt talent te hebben en Epke krijgt de kans om eenmaal per week te trainen bij het nationale turnsteunpunt in Joure. Wanneer dit een jaar later, als Epke 6 jaar is, ophoudt te bestaan, wordt er een nieuwe herenploeg gestart in Heerenveen. Epke en zijn broers maken deel van uit van deze ploeg.

De jaren daarna gaat het snel, Epke gaat trainen in de splinternieuwe turnhal in Heerenveen. Deze turnhal is een enorme stimulans voor de ontwikkeling van topsport in de omgeving. Epke weet school en topsport te combineren en traint maar liefst dertig uur per week. Het werpt zijn vruchten af. Epke beleeft zijn internationale doorbraak als hij in 2004 tijdens het  junioren EK in Ljubljana vierde wordt bij de meerkampfinale en zilver wint bij de finale rekstok.

De eerste Olympische Spelen van Epke (Beijing 2008) vallen tegen. In de aanloop naar de spelen moet hij zich steeds meer toeleggen op het toestelspecialisme, met name door blessures. Toch weet hij zich te herpakken en wint in 2012 de gouden medaille op de rekstok in Londen.


Studie
Naast de vele uren die Epke doorbrengt in de turnhal in Heerenveen, probeert hij zich te richten op zijn geneeskundestudie aan de Universiteit van Groningen. Epke maakt gebruik van de topsportregeling van de Universiteit van Groningen, waardoor hij op gematigd tempo kan voldoen aan zowel zijn studie-  als sportverplichtingen.