College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Ellen Laan

Ellen Laan is één van de bekendste en meest vooraanstaande seksuologen ter wereld. In 1994 wordt ze bekend met haar promotieonderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Sinds haar promotie is zij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2005 aan het Academisch Medisch Centrum. Ze doet daar zowel wetenschappelijk onderzoek als patiëntenzorg. In 2012 wordt ze voor haar werk beloond met een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds oktober 2016 is zij hoogleraar Seksuologie aan het Academisch Medisch Centrum. Begin dit jaar verschijnt het boek Seks!, waarin ze samen met collega Rik van Lunsen laat zien wat de ingrediënten zijn voor een bevredigend seksleven. Ellen Laan kreeg vorig jaar te horen dat ze een minder vaak voorkomende vorm van borstkanker heeft. Daarom extra bijzonder dat ze haar verhaal bij College Tour wil delen.

Ellen Laan wordt geboren in het Noord-Hollandse dorpje Abbekerk. Ze gaat naar het VWO op de Rijksscholengemeenschap in Schagen om vervolgens de studie Nederlandse Taal- en Letterkunde te volgen aan de Universiteit van Amsterdam. Na twee jaar maakt ze een carrièreswitch naar de studie Psychologie. Dit blijkt een goede keuze, want ze studeert cum laude af. Daarnaast promoveert ze ook nog eens cum laude op haar onderzoek naar de samenhang tussen genitale seksuele opwinding bij vrouwen en de seksuele gevoelens die ze daarbij ervaren. De resultaten worden vandaag de dag nog altijd wereldwijd gebruikt in de klinische praktijk. 

In haar seksuologische onderzoeken richt Ellen zich met name op seksueel plezier. Volgens haar hebben veel vrouwen namelijk helemaal niet zo’n plezier aan seks. Ruim tien procent van de vrouwen onder de vijfentwintig heeft chronische pijn bij het vrijen.

Begin 2017 brengt arts-seksuoloog Rik van Lunsen samen met Ellen het boek ‘Seks! – Een leven lang leren’ uit. In dit boek wijzen zij de weg in de wereld van je eigen seksualiteit en die van de ander. Ze weerleggen de grootste misverstanden over seks en benadrukken hoe plezier beleven aan seks het belangrijkst is. “Doe het met plezier of doe het niet!”

Op 26 april in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bespreken we met Ellen Laan alles wat je altijd al wilde weten over seks.