College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Eddie Izzard

De uitzending van College Tour met Eddie Izzard is hieronder terug te kijken of via uitzending gemist.

 


Over Eddie Izzard
In de late winter van 1962 wordt het gezin Izzard verblijd met de komst van een tweede zoon, Eddie. Vader Izzard werkt op dat moment voor een Britse oliemaatschappij in Jemen. Al snel verhuist het gezin naar Belfast, wat in 1967 verruild wordt voor het kleine plaatsje Skewn in Zuid-Wales.

 

Carrière
In de jaren tachtig werkt Izzard veel als straatartiest. Af en toe krijgt hij de kans om in kleine comedy-cafés zijn kunsten te vertonen. In 1993 breekt Izzard door; de one-man show Eddie Izzard: Live at the Ambassadors wordt een doorslaand succes. De show wordt genomineerd voor een Laurence Olivier Award for outstanding achievement en Izzard wint zijn eerste British Comedy Award voor beste stand-up comedian. Enkele jaren later, in hetzelfde jaar dat de komiek zijn tweede British Comedy Award wint, maakt Izzard zijn debuut op het witte doek; samen met onder anderen Gerard Depardieu speelt Izzard in de film The Secret Agent. In de daarop volgende jaren is Izzard tevens te zien in onder andere de laatste twee films van de Ocean’s eleven-reeks, My super ex-girlfriend en Valkyrie.

 

Ondanks een aantal rollen in grote Hollywood films kan Izzard de bühne niet vergeten. Naast zijn acteerwerk blijft Izzard gewoon cabaret maken. En bepaald niet zonder succes; in 2000 wint Izzard twee Emmy Awards voor zijn show Izzard: Dess to Kill.

 

Travestie
Izzard staat bekend om zijn bijzondere voorkomen. Regelmatig draagt hij vrouwenkleding, zowel op als naast het podium. “Vrouwen dragen wat ze willen, dan doe ik dat ook”. Izzard ziet zijn travestie niet als seksueel, hij vindt kleding die door de westerse wereld wordt gezien als vrouwelijk gewoon prettig. Daarnaast adoreert hij het vrouwelijk lichaam al sinds zijn puberteit. “Ik was zeker jaloers op borsten. Als tienermeisjes zeiden ‘Ik wou dat ik borsten had’, dacht ik hetzelfde.” Over zijn geaardheid is Izzard duidelijk; hij is hetero, maar eigenlijk een “lesbische vrouw gevangen in een mannenlichaam”.

 

Vragen over deze uitzending? Mail College.Tour@NTR.nl.