College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Diederik Samsom

De uitzending van College Tour met Diederik Samsom is op vrijdag 29 maart, 20.25 uur op Nederland 3.

 

Over Diederik Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom (1971) groeit op in Leeuwarden. Zijn vader is internist, zijn moeder fysiotherapeut. Als Diederik op het gymnasium zit ontploft de kernreactor van Tsjernobyl. Op dat moment neemt hij zich voor om bij Greenpeace te gaan werken en kernenergie uit de wereld te verbannen. Maar dat gaat niet zomaar. De eerste sollicitatie, kort na de middelbare school, wordt afgewezen.

 

Natuurkunde
Samsom gaat technische natuurkunde studeren en specialiseert zich in kernenergie. Tijdens zijn studie is hij betrokken bij de Landelijke Studenten Vakbond. In die rol protesteert hij tegen de dreigende verlaging van de studiefinanciering en ontwikkelt hij rekenmodellen om de gevolgen van die verlaging te voorspellen.

 

Greenpeace
In 1995 wordt Samsom, inmiddels afgestudeerd kernwetenschapper, alsnog aangenomen bij Greenpeace. Hij wordt uiteindelijk campagneleider en staat vooraan bij acties tegen onder meer transporten van nucleair afval. Het is ook in deze tijd dat Greenpeace het Torentje in Den Haag beklimt om zonnepanelen op het dak te monteren in een poging om duurzame energie op de agenda te zetten.

 

Politiek
In 2001 zet Samsom zijn eerste schreden in politiek Den Haag. Wouter Bos, dan partijleider, zet Samsom op de kieslijst. Samsom zegt ja omdat hij ‘niet aan de zijlijn wil staan roepen, maar aan de knoppen wil zitten.’ Maar de enorme en onverwachte verkiezingsnederlaag strooit roet in het eten; Samsom blijkt op een onverkiesbare plek te staan. In 2003 is het raak. Samsom komt in de Tweede Kamer en wordt woordvoerder Milieu.

 

Kritische mail
In 2008 stelt Samsom zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap en verliest van Mariëtte Hamer. Een jaar later zet hij met een kritische interne mail over de koers van de PvdA de verhoudingen in de partij op scherp.

 

Job Cohen
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 is Samsom de rechterhand van de kersverse lijsttrekker Job Cohen. De campagne verloopt moeizaam voor de PvdA, die uiteindelijk nipt achter de VVD van Mark Rutte eindigt. Samsom vergezelt Cohen bij de verkenning voor een nieuw kabinet, maar de partij belandt in de oppositiebankjes.

 

Partijleider
In het voorjaar van 2012 stapt Cohen gedesillusioneerd op als partijleider. Samsom volgt hem op en begint aan een maandenlange tocht langs lokale afdelingen van de PvdA. De strijd om het premierschap lijkt in eerste instantie te gaan tussen Mark Rutte en Emile Roemer (SP), trekt Samsom in een felle campagne het initiatief naar zich toe. Roemer verdwijnt uit beeld, Samsom is de nieuwe concurrent van Rutte. De PvdA eindigt na een nek-aan-nekrace opnieuw net achter de VVD.

 

 

Regering
Het is al snel duidelijk dat de VVD, met de kater van de gedoogconstructie met de PVV nog vers in het geheugen, wel oren heeft naar samenwerking met de PvdA. Op 5 november wordt het kabinet-Rutte 2 beëdigd. Samsom blijft als partijleider in de Tweede Kamer. De parlementaire pers verkiest Samsom tot Politicus van het Jaar 2012.

Vragen over deze uitzending? Mail: Lisa.Bom@NTR.nl en/of Willem.Sluyterman.van.Loo@NTR.nl.