College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Desmond Tutu

De opnames met Desmond Tutu op 20 september in Deventer zijn inmiddels geweest.
Kijk hieronder de uitzending terug van vrijdag 21 september!


Levensloop

Samen met Nelson Mandela is aartsbisschop Desmond Tutu een van de belangrijkste mensen in de strijd tegen het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime. Met zijn overweldigende charme plant hij hoop in de harten van de zwarte Zuid-Afrikanen en zet hij de regering zwaar onder druk. Hij roept tal van wereldleiders op zich tegen het regime te keren, wat sterk bijdraagt aan de val van het Apartheidsregime. In 1984 krijgt Desmond Tutu voor zijn inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. In 1986 wordt Tutu de eerste zwarte aartsbisschop van de anglicaanse kerk in Kaapstad.

Na de val van het Apartheidsregime, wordt Tutu door de nieuw gekozen president Nelson Mandela aangesteld als voorzitter van de waarheids- en verzoeningscommissie. Deze commissie heeft de mogelijkheid amnestie te verlenen voor tijdens de Apartheid gepleegde misdaden in ruil voor het opbiechten van de waarheid.

Bijzonder bezoek aan Nederland

Hoewel Desmond Tutu twee jaar geleden aangeeft voortaan niet meer in de publiciteit te willen treden, komt Tutu nu toch naar Nederland. Op uitnodiging van de Nederlandse stichting het Medical Knowledge Institute (MKI), zal Tutu als beschermheer aandacht genereren voor de levensomstandigheden van de bevolking in Zuid-Afrika en natuurlijk zal hij aanschuiven bij College Tour.