College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Derk Sauer

Derk Sauer, journalist, uitgever en mediatycoon, begint zijn carrière als redacteur. Al snel klimt hij op. Op zijn dertigste is Derk Sauer hoofdredacteur van de Nieuwe Revu. Te makkelijk, vindt hij zelf en dus lonkt het avontuur. Als Rusland zich aanbiedt bedenkt Sauer zich geen twee keer en vertrekt.


Moskou
Hij richt samen met zijn vrouw een uitgeverij op: Independent Media. Als het dagblad The Moscow Times bijna voor zijn ondergang zorgt, komt zijn vrouw met het lumineuze plan een glossy uit te brengen in het nog zeer conservatief en communistisch Rusland. Geen verkeerde zet, want al snel groeit de uitgeverij uit tot internationaal multimediabedrijf en wordt zelfs marktleider in Rusland. Op het moment leidt hij RBC, een van de grootste Russische mediabedrijven.


Amsterdam
Terug in Nederland start Sauer in april 2005 de uitgeverij ‘Nieuw Amsterdam’. Door middel van samenwerking met dagbladen, radio, televisie en internet positioneert Nieuw Amsterdam zich in een multimediale omgeving. Deze manier van uitgeven sluit aan bij Sauer’s blik op het hedendaagse medialandschap. Hij is ervan overtuigd dat dagbladen geen rol meer vervullen in het brengen van nieuwsfeiten, omdat andere media daarin sneller zijn, maar meer achtergrondinformatie moeten geven. In januari 2010 koopt Sauer samen met een investeringsmaatschappij NRC Handelsblad en nrc.next van PCM Uitgevers. Ook hier is zijn transmediale visie terug te zien in bijvoorbeeld de online publicaties in NRC reader. Daarnaast is Sauer voorzitter van IDFA en zet hij zich in voor Ajax, Human Rights Watch en Institute for War and Peace Reporting.


Sotsji

De tweeëntwintigste Olympische spelen die worden gehouden van 7 tot en met 23 februari 2014 in Sotsji, Rusland, zijn de grootste winterspelen in de geschiedenis tot nu toe. Sauer heeft Rusland in zijn hart gesloten en weet hij als geen ander waarom de relatie Nederland-Rusland op scherp staat en wat de waar en onwaarheden zijn rondom de Spelen in Sotsji.