College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Dan Brown

Dan Brown (1964) groeit op op de campus van de Philips Exeter Academy, één van de meest toonaangevende kostscholen van Amerika. Hierna studeert Brown Engelse literatuur en kunstgeschiedenis. Daarnaast studeert hij ook een tijdje in het Spaanse Sevilla. Na zijn studie keert Brown terug naar Exeter om Engels te doceren. Ook probeert Brown aan de weg te timmeren als popzanger. Hij maakt twee platen die allebei floppen. Brown komt tot inzien dat hij niet in de wieg gelegd is voor het leven van een popmuzikant. Hij richt zich vervolgens op het schrijverschap. Zijn interesse in het breken van geheimzinnige codes en fascinatie voor de werkwijze van inlichtingendiensten leidden tot het schrijven van zijn eerste twee boeken Het Juvenalis Dilemma (1998) en De Delta Deceptie (2001). Het grote succes blijft echter nog uit.

 

Brown’s ouders blijken grote invloed te hebben op de schrijver. Als zoon van een wiskundeleraar en een moeder die religieuze muziek speelt, wordt Brown in zijn jeugd omringd door tegengestelde ideeën van zuivere wetenschap en religie.  Deze tegenstellingen vormen de inspiratiebron voor Het Bernini Mysterie (2000). Dit is het eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol.

 

Brown breekt echter internationaal door met zijn historische thriller De Da Vinci Code (2004), waarvan inmiddels 81 miljoen exemplaren zijn verkocht. In dit boek neemt Brown de lezer mee op reis naar een wereld vol codes, symbolen en geheime doorgangen. Naast het grote succes ontvangt het boek ook veel kritiek uit zowel de christelijke als de wetenschappelijke hoek. Onder meer omdat Brown schrijft dat de Kerk eeuwenlang het grootste geheim uit de geschiedenis verborgen heeft gehouden, namelijk dat Jezus en Maria Magdalena nakomelingen zouden hebben.

 

Zijn fascinatie en interesse in samenzweringen en complottheorieën gebruikt hij ook voor zijn volgende boek: Het Verloren Symbool (2009). In dit boek is een grote rol weggelegd voor de Vrijmetselarij. In 2013 verschijnt het vierde deel in de Robert Langdon-serie, Inferno, waarin Brown onder andere een demografische Apocalyps beschrijft. Inferno wordt in 12 talen tegelijk uitgebracht. Vertalers hebben maandenlang in het buitenland in een uitgevershuis opgesloten gezeten om in het geheim aan hun vertalingen te werken. Voor Inferno heeft Brown maar liefst twee jaar onderzoek gedaan.

 

In 2006 gaat de verfilming van De Da Vinci Code in première met Tom Hanks in de hoofdrol. De film wordt een regelrechte kaskraker met een opbrengst van maar liefst 750 miljoen dollar. Na Het Bernini Mysterie (Angels and Demons), zal ook Brown’s laatste boek Inferno naar het witte doek vertaald worden. Ook hier zal Tom Hanks de rol van professor Robert Langdon op zich nemen.

 

Brown verschijnt bijna nooit in de openbaarheid, maar speciaal voor College Tour maakt hij een uitzondering. Wij hebben het voorrecht om hem samen met jullie te interviewen op een wel heel bijzondere locatie, namelijk het Rijksmuseum te Amsterdam.