College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Carl Bernstein

Alles aan deze man ademt journalistiek. Als zestienjarige jongen, zonder hogere opleiding, gaat hij voor het eerst aan de slag voor een grote krant. Dertien jaar later ontvangt hij een Pulitzerprijs voor zijn leidende rol in de nieuwsverslaggeving rondom het Watergateschandaal. Onderzoeksjournalist en schrijver Carl Bernstein is op 14 april te gast in College Tour.

Bernstein wordt op 14 februari 1944 geboren in een Joods gezin in Washington D.C. Al op de middelbare school is hij actief voor de schoolkrant en als hij zestien is, gaat hij als copyboy aan het werk voor The Washington Star. Zijn studie aan de University of Maryland maakt hij niet af. Zijn drive om als journalist alles uit zijn werk te halen neemt het over en al gauw gaat hij fulltime aan het werk bij The Washington Star. Zijn grootste succes behaalt hij als hij in 1966 aan de slag gaat bij The Washington Post.

In 1972 wint Republikein Richard Nixon de Amerikaanse presidentsverkiezingen na een campagne waarin vreemde dingen gebeurde. De republikeinen leken tijdens te verkiezingen alles te weten over hun tegenstander. In de nacht van 17 juni 1972 worden vijf mannen gearresteerd tijdens een inbraak in het hoofdkantoor van de Democratische Partij. Het doel van deze inbraak was het plaatsen van afluisterapparatuur. Bernstein volgt samen met zijn collega Woodward de ontwikkelingen op de voet. Met ouderwets speurwerk weten ze het Watergate-schandaal bloot te leggen. Ze tonen onder andere aan dat Nixon meermalig bandopnames bijhield van vergaderingen en telefoongesprekken. In 1974 bereikt het schandaal zijn kookpunt en ziet ook Nixon de noodzaak in zijn aftreden.

Bernstein en Woodward krijgen voor hun rol in het onthullen van het Watergateschandaal een Pulitzerprijs. Naar aanleiding van de gebeurtenissen schrijven de twee journalisten twee boeken: All the President's Men (1974) en The Final Days (1976). Het eerste boek werd zelfs een grote bioscoophit met Dustin Hoffman in de rol van Bernstein. Naast zijn werk als onderzoeksjournalist schrijft Bernstein meerdere boeken en werkt hij voor verschillende kranten en televisieprogramma’s. Zijn meest recente boek is de geprezen biografie over Hillary Clinton, A Woman in Charge: The Life of Hillary Rodham Clinton, die lange tijd de nationale bestsellerlijst heeft gedomineerd.