College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Carice van Houten

De uitzending van College Tour met Carice van Houten is hieronder terug te kijken.

 

Jeugd

Als Carice vijf jaar is wordt ze door vader Theodore meegenomen naar de film Napoleon van Abel Gance. Sinds deze eerste kennismaking met film is Carice filmgek. Carice groeit samen haar zus Jelka op in de buurt van Utrecht. Tijdens haar middelbare schooltijd speelt Carice veelvuldig in theaterstukken. Hierna  besluit de tiener om zich aan te melden bij de Toneelschool Maastricht en de Amsterdamse Academie voor de Kleinkunst. Bij beide scholen wordt ze aangenomen, ze kiest ervoor om in Amsterdam haar opleiding te gaan volgen.

 

Carrière

Tijdens de opleiding wordt Carice ontdekt door de casting director Hans Kemna. Hij bezorgt de twintiger een rol in de televisieserie Het Labyrint. Nog voordat Carice haar opleiding heeft afgerond wint ze haar eerste grote prijs: Een Gouden Kalf voor beste actrice voor haar rol in de serie Suzy Q.

 

Na haar vroege succes besluit de actrice eerst om ervaring op te doen in het theater. Ze sluit zich aan bij het Noord Nederlands Toneel en maar haar debut als Polly in de Driestuiveropera. Al snel doet Suzy Q-regisseur Martin Koolhoven beroep op de actrice. Ze speelt de hoofdrol in de film AmnesiA, tevens haar debuut op het witte doek. Vanaf dat moment gaat het van een leien dakje voor de actrice. Ze verdient een tweede Gouden kalf met haar vertoning in de jeugdfilm Minoes, waarna Carice in de opvolgende jaren nog eens drie Gouden Kalveren weet te winnen. De actrice heeft het afgelopen decennia onder andere gespeeld in Zwartboek, Alles is Liefde, Komt een Vrouw bij de dokter, De Gelukkige Huisvrouw, Jacky en Alles is Familie, al met al ontbreek de actrice in geen enkele recente Nederlandse filmproductie.   

 

Hollywood  en muziek

In 2007 maakte Carice haar debuut in de Engelstalige filmwereld. Na een rol  in de film Dorothy van de Franse regisseur Agnès Merlet speelt Van Houten onder anderen samen met grote acteurs als Tom Cruise(Valkyrie),  Leonardo DiCaprio(Bodie of Lies) en Jude Law(Repo Man). Naast het werk als actrice begint Carice ook op een tweede carrière als zangeres. Eind augustus kwam haar eerste single Emily uit, die tevens op de cd See you on the ice staat. Deze cd verscheen eind september 2012.

 

Wereld Natuur Fonds

Op maatschappelijk gebied zet Carice zich in als ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds. Samen met Andre Kuipers (die tevens in College Tour te zien was) strijdt ze voor bescherming van bedreigde diersoorten zoals de berggorilla. In 2009 maakt de actrice een reis naar Rwanda om met eigen ogen te zien hoe het Wereld Natuur Fonds een poging onderneemt op de laatste zevenhonderd berggorilla’s te redden.