College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Bernardo Bertolucci

Bernardo Bertolucci (72) is één van de meest gelauwerde en meest besproken filmregisseurs van zijn generatie. Alleen al The Last Emperor won negen Oscars, waaronder voor beste regie. In 2012 wint Bertolucci de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy.

Over Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci ziet het levenslicht op 16 maart 1940. Als zoon van dichter, filmcriticus en kunsthistoricus Attilio Bertolucci groeit Bernardo samen met zijn broer Giuseppe op in het intellectuele milieu van Parma. Ingegeven door vader Attilio wordt Bernardo, evenals zijn broer Giuseppe, schrijver en filmregisseur. 


Eerste stappen
De jonge Bernardo zet op zijn vijftiende de eerste letters op papier. Niet geheel zonder succes: hij wint met zijn eerste boek In Cerca del Mistero (In Search of Mystery) meteen al de belangrijke Italiaanse literatuurprijs Premio Viareggio. Vader Bertolucci helpt Bernardo vervolgens aan zijn eerste baan in de filmwereld: hij wordt eerste assistent van filmregisseur Pier Paolo Pasolini.

Filmdebuut
Zes jaar later verschijnt de eerste film van Bertolucci, La Commare Secca(The Grim Reaper, 1962). Daarna regisseert Bertolucci nog een aantal Italiaanse films totdat de groei van de Italiaanse cinema stagneert. De filmwereld verandert, steeds vaker worden samenwerkingsverbanden aangegaan met buitenlandse acteurs en filmbedrijven. Ook Bertolucci ziet zich gedwongen deze trend te volgen.

Schandaalklassieker
Een van de meest spraakmakende films van Bertolucci is de ‘schandaalklassieker’ Ultimo Tango a Parigi(Last Tango in Paris) uit 1973. Een kleine vijftien jaar later produceert Bertolucci de met negen Oscars overladen film L’ultimo imperatore(The Last Emperor).

Controversiële visie
Overtuigend marxist Bertolucci gebruikt graag zijn films om een politieke visie te vertolken. Hierdoor is zijn werk vaak deels autobiografisch en niet zelden erg controversieel. Na zijn lange en indrukwekkende carrière blijft Bertolucci niet stilzitten: slechts een jaar geleden kwam de film Io e Te(You and me) uit.