College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Arjen Lubach

Met zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach, waarin Arjen Lubach wekelijks de politiek en de actualiteiten op de hak neemt, breekt hij dit jaar definitief door bij een groot publiek.  Elke week weet hij meer dan een miljoen kijkers te trekken en het succes gaat zelfs zo ver dat zijn programma politieke invloed krijgt. De ‘Netherlands second’-video, waarin Nederland wordt voorgesteld aan Donald Trump, wordt door ruim zeventig miljoen mensen over hele wereld bekeken. En ook de ‘Kamergotchi’ app wordt een groot succes. Op 10 mei interviewt College Tour dit televisiefenomeen in Tuschinski in Amsterdam.

Als schrijver, muzikant, radiomaker, cabaretier en presentator is het niet gek dat Lubach wordt gezien als een alleskunner. In 2006 debuteert Lubach als schrijver met de roman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend. Na zijn debuut volgen nog twee romans en een thriller. Zijn thriller IV wordt in 2013 genomineerd voor de Gouden Strop. Daarnaast zat hij twaalf jaar bij theatergezelschap Op Sterk Water, maakte filmpjes voor Buro Renkema en Koefnoens Rapservice en won De Slimste Mens in 2012.

Lubach groeit op met zijn ouders en twee broers in het Groningse Lutjegast. Hij gaat naar basisschool School met de Bijbel, waar dagelijks wordt gebeden en uit de bijbel wordt gelezen. Iedere zondag gaat de familie Lubach naar de kerk. Als de jonge Arjen twaalf jaar oud is, overlijdt zijn moeder aan borstkanker. Dit versnelt zijn twijfel in het geloof. Inmiddels staat Lubach bekend als een fel atheïst.

De Groninger studeerde Spaans, filosofie en Zweeds, maar maakte niets af. Tussendoor had Lubach diverse bijbaantjes. Zo was hij taxichauffeur, havenmeester en werkte hij bij de radio. Ook daar haakte hij telkens af, omdat het hem na een tijd ging vervelen.

In 2014 begint Lubach met zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach waarmee hij in 2016 de Zilveren Nipkowschijf wint. Hij staat bekend om het bepalen van de politieke agenda. Zo bracht hij succesvol het TTIP-verdrag onder de aandacht en stapte de echtgenoot van minister Edith Schippers op nadat Lubach zijn vraagtekens had gezet bij zijn werk als adviseur van zorgverzekeraars.

College Tour met Arjen Lubach werd vrijdag 12 mei uitgezonden om 21:10 op NPO 2.