College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

António Guterres

Als Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, is hij één van de machtigste mensen op aarde: António Guterres (68). De oud-premier van Portugal bekleedt sinds 1 januari 2017 de hoogste functie binnen de VN en zet zich op die positie in voor vrede en veiligheid, duurzame ontwikkeling en mensenrechten in een tijd van wereldwijde onrust en vele oorlogen.

António Guterres werd op 30 april 1949 geboren in Lissabon, en groeide deels daar op, en deels in het dorpje Donas op het Portugese platteland tijdens de dictatuur van Salazar. Hij studeerde cum laude af aan het prestigieuze Superior Téchnico als ingenieur. Als student leidde hij een universitaire hulporganisatie, en zo maakte hij kennis met de armoede en slechte leefomstandigheden in de sloppenwijken. Hij organiseerde zomerkampen voor kinderen en hielp de slachtoffers van een overstroming.

Zijn politieke carrière begon toen Guterres in 1974 lid werd van de Socialistische Partij. Hij bekommerde zich om het leed van anderen en wilde de armoede die hij zag, op het plattenland en in de sloppenwijken van Lissabon, bestrijden. Tweemaal werd Guterres verkozen tot premier van Portugal: eerst in 1995, en daarna werd hij in 1999 herkozen. Nadat zijn partij verlies leed in de gemeenteraadsverkiezingen van 2001, brak hij zijn tweede termijn als premier vroegtijdig af.

Eenmaal premier-af begon Guterres op vrijwillige basis wiskunde bijles te geven aan arme jongeren uit de sloppenwijken van Lissabon. Hij maakte lange dagen en bracht veel tijd door met de scholieren.

Guterres verruilde de nationale politiek voor een internationale rol bij de Verenigde Naties in 2005. Na tien jaar Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen te zijn geweest, werd António Guterres door de VN Veiligheidsraad verkozen tot Secretaris-Generaal. Hij staat daarmee aan het hoofd van de internationale, intergouvernementele organisatie met 193 lidstaten. Waar zijn voorganger Ban Ki-moon zich vooral bezighield met het milieu, kenmerkt het tijdperk Guterres zich door oorlog. Hij houdt zich bezig met het oplossen van problemen als de Rohingya vluchtelingencrisis in Myanmar, de plotseling heftig oplaaiende burgeroorlog in Jemen, de wereldwijde vluchtelingencrisis, de dreiging van Noord-Korea, en armoede.

Op 22 december a.s. is António Guterres te gast in College Tour. De uitzending is te zien op zondag 14 januari 21:05 uur op NPO 2.