College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Anton Corbijn

Nelson Mandela, David Bowie, Robert de Niro en The Rolling Stones stonden voor zijn lens. Anton Corbijn fotografeerde in de afgelopen 30 jaar zowat alle groten der aarde. Door zijn eigenwijze en creatieve aanpak creëert hij iconische beelden die de geportretteerden op een unieke manier vastleggen.

Oor

In 1955 wordt Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard geboren in een protestants gezin in Strijen. Al jong ontdekt hij de camera. Hij volgt geen opleiding, maar gaat direct aan de slag als fotograaf voor muziekblad OOR. Hij maakt daar naam met zijn foto’s van vele beroemdheden, onder andere Clint Eastwood, Kurt Cobain en Bono (U2) verschijnen voor zijn camera.

Regie

Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen ontwikkelt Corbijn zich verder als regisseur van muziekvideo’s. Inmiddels heeft hij ook de regie van meerdere speelfilms (Control, The American en A Most Wanted Man) op zijn naam staan.

Stijl

Zijn fotografie kenmerkt zich door bijzondere technieken en materialen. De grofkorrelige stijl van zijn vroege zwart wit periode is enorm bekend, maar later maakt hij ook kleurenafdrukken. Bij het grote publiek is hij vooral bekend vanwege zijn portretten van muzikanten, maar hij werkt ook in conceptuele fotografie en als grafisch vormgever. In 2011 wint hij de Prins Bernard Cultuurprijs voor zijn rol in de hedendaagse populaire cultuur. Hij woont en werkt afwisselend in Berlijn, Londen en Den Haag.

Twan Huys interviewt hem samen met studenten.