College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Ai Weiwei

Ai Weiwei is zonder twijfel de bekendste Chinese kunstenaar in het Westen en daarnaast, met zijn kunst en sociale media, een uitgesproken criticus en activist. Op vrijdag 16 september krijgt College Tour de kans deze wereldberoemde kunstactivist te interviewen in het Transformatorhuis in Amsterdam.  

Op 28 augustus 1957 wordt Ai Weiwei geboren in Beijing. Vanaf 1978 studeert hij animatie aan de Beijing Film Academy en is hij lid van de avant-gardegroep The Stars. Daarna woont hij van 1981 tot 1993 in de Verenigde Staten, waar hij verschillende baantjes heeft en zich laat inspireren door kunstenaars zoals Andy Warhol en Marcel Duchamp.

Zijn carrière neemt een grote vlucht als hij zich openlijk uitspreekt tegen de Chinese overheid op de website Weibo. Zo geeft hij onder andere kritiek op het handelen van de Chinese regering ten tijde van de aardbeving in Sichuan en de wantoestanden rondom de Spelen in Beijing. In 2009 wordt zijn controversiële blog geblokkeerd, waarna hij zijn strijd voortzet op Twitter.

Ook met zijn installaties, foto's en films worden sociale en politieke thema's, binnen en buiten China, aan de kaak gesteld. Zo geeft hij kritiek op het communistische regime met de foto’s van Dropping a Han Dynasty Urn en roept hij vragen op over de grote massa-industrie waar China deel van uitmaakt met zijn beroemde Sunflower Seeds. In 2015 maakt hij de Letgo Room, een ruimte met portretten van Australische activisten, volledig gemaakt van Lego. Zijn verzoek aan Lego voor de levering van de blokjes werd vanwege de politieke aard afgewezen, waardoor hij gedwongen was de installatie te maken met neppe steentjes. 

Zijn kritiek op het Chinese regime zorgt ervoor dat hij meerdere keren onder toezicht staat bij de autoriteiten. Zijn accounts worden gehackt en bankafschriften gecontroleerd. Op 3 april 2011 wordt hij zelfs gearresteerd op het vliegveld van Beijing. 81 dagen wordt hij vastgehouden, terwijl zijn huis, atelier en bezittingen worden onderzocht. Daarna wordt hij op borgtocht vrijgelaten en mag hij een jaar Beijing niet uit. Sinds 2015 heeft Ai Weiwei zijn paspoort weer terug en zet hij vanuit Berlijn zijn werk wereldwijd voort.

Zijn nieuwste tentoonstelling #SafePassage, is vanaf 16 september te zien in Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. Met deze tentoonstelling zal hij niet alleen zijn persoonlijke ervaringen van het leven onder overheidstoezicht verbeelden, maar ook zijn recente betrokkenheid met de grote stroom migranten en vluchtelingen die Europa probeert te bereiken.