Liesbeth Dirks uitgeroepen tot Geschiedenisleraar 2016

geschiedenis; rijksmuseum; geschiedenisleraar

Liesbeth Dirks, docent geschiedenis aan het Schoonhovens College, is uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2016. Dat is op zaterdag 29 oktober bekend gemaakt bij de start van de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

Juryvoorzitter Nelleke Noordervliet (rechts op de foto) over de winnaar: De jury was onder de indruk van de bevlogenheid van Liesbeth Dirks. Zij weet het belang van het vak geschiedenis zowel bij leerlingen als beleidsmakers als het Nederlandse publiek onontkoombaar, onomstotelijk en onweerlegbaar te presenteren.

Drie finalisten

Liesbeth Dirks geeft geschiedenis in de bovenbouw van de HAVO en het VWO van het Schoonhovens College. Ze zal als titelwinnaar een jaar lang fungeren als ambassadeur van het geschiedenisonderwijs. Dirks werd gekozen uit een shortlist van tien geschiedenisleraren van middelbare scholen in heel Nederland. Uit deze tien dongen tot 29 oktober nog drie finalisten mee naar de titel. Naast Dirks waren dat Fenneke Reinders van De Lindenborg in Leek (Gr.) en Karst van der Velde van het Hondsrug College 'De Marke' in Emmen.

Verkiezing

Schoolbesturen, collega-docenten, ouders én leerlingen konden hun geschiedenisleraar voordragen als geschiedenisleraar van het jaar. Een vakjury van prominente didactici, historici en leerlingen selecteerde uit de aanmeldingen twintig leraren en woonden een les bij op hun school. Daarna nomineerde de jury tien leraren waarvan videoportretten werden gemaakt. Uit deze genomineerden werd eerst een top drie gekozen, en vervolgens de Geschiedenisleraar van het jaar. De winnaar is op 29 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum, gepresenteerd door Joost Karhof.

Prijzen

De winnaar:

  • De titel Geschiedenisleraar van 2016
  • Bezoek aan Internationaal EUROCLIO-congres voor geschiedenisdocenten
  • Bezoek aan het Rijksmuseum met drie klassen
  • Eigen lesvideo maken, onder begeleiding en met faciliteiten van de NTR

De twee andere finalisten:

  • Bezoek met een schoolklas aan het Nationaal Archief, met een op maat gesneden programma naar de wensen van de klas

Achtergrond verkiezing

Het Rijksmuseum en de NTR, als omroep met een educatieve taak, organiseerden de verkiezing voor het derde achtereenvolgende jaar. Zij onderschrijven het belang van goed geschiedenisonderwijs en de cruciale rol die de geschiedenisleraar daarin vervult. Daarom hebben zij hun krachten gebundeld en deze verkiezing in het leven geroepen.

NTR en Rijksmuseum organiseren de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het jaar in samenwerking met VGN, Euroclio, het Nationaal Archief en het Bestuursfonds Hollandse Meesters/Rijksmuseum Fonds.

Foto: Wim Bos

Meer nieuws