De Aardappeleters
NPO ontdekknop

De Aardappeleters

Joris Vermeer zoekt naar de achtergronden van ons dagelijkse eten.

Werkdagen,9-20 jan,19.50u,NPO2

Archief

Jaar:
  • 1

Gids

BVNT logo

Barbecue

28 mrt 2017, 14:15 uur
BVNT meer informatie icoon
De aardappeleter verbrandt -door de supermarkt voor gemarineerd- vlees boven de kooltjes van zijn grill. In de achtertuin, gehuld in schort, waant de huisvrouw, hipster of huisarts zich een oermens, een Neanderthaler. Maar wij aardappeleters, wij hebben geen idee van wat dat eigenlijk is, de barbecue. Joris Vermeer reist naar Texas, het Mekka voor de echte man. Daar lachen ze hem nog net niet recht in zijn gezicht uit. Barbecue? Dat doe je niet buiten, dat stinkt teveel. Amerikanen roken, binnenshuis, het vlees zoals wij de vis. Verward eindigt Joris in Mexico waar hij de beste barbecue van zijn leven eet. In een tuin, uit een gat in de grond.

BVNT logo

Barbecue

29 mrt 2017, 02:15 uur
BVNT meer informatie icoon
De aardappeleter verbrandt -door de supermarkt voor gemarineerd- vlees boven de kooltjes van zijn grill. In de achtertuin, gehuld in schort, waant de huisvrouw, hipster of huisarts zich een oermens, een Neanderthaler. Maar wij aardappeleters, wij hebben geen idee van wat dat eigenlijk is, de barbecue. Joris Vermeer reist naar Texas, het Mekka voor de echte man. Daar lachen ze hem nog net niet recht in zijn gezicht uit. Barbecue? Dat doe je niet buiten, dat stinkt teveel. Amerikanen roken, binnenshuis, het vlees zoals wij de vis. Verward eindigt Joris in Mexico waar hij de beste barbecue van zijn leven eet. In een tuin, uit een gat in de grond.

BVNT logo

Sushi

4 apr 2017, 14:15 uur
BVNT meer informatie icoon
Wil de aardappeleter beschaafd eten, dan doet hij dat met stokjes. Daarmee kan hij, in groen pakpapier gevouwen, bolletjes rijst met een stukje vis naar binnen lepelen. Heel geraffineerd! In Japan blijkt sushi niet alleen maar om verse vis te draaien. Joris Vermeer proeft van een vis die zo verrot is dat een doorgewinterde Franse kaaseter ervan gaat rillen. Hij struint over de mooiste vismarkt ter wereld en eet op stand: bij de sushichef van de Japanse premier.

BVNT logo

Sushi

5 apr 2017, 02:15 uur
BVNT meer informatie icoon
Wil de aardappeleter beschaafd eten, dan doet hij dat met stokjes. Daarmee kan hij, in groen pakpapier gevouwen, bolletjes rijst met een stukje vis naar binnen lepelen. Heel geraffineerd! In Japan blijkt sushi niet alleen maar om verse vis te draaien. Joris Vermeer proeft van een vis die zo verrot is dat een doorgewinterde Franse kaaseter ervan gaat rillen. Hij struint over de mooiste vismarkt ter wereld en eet op stand: bij de sushichef van de Japanse premier.

BVNT logo

Shoarma

11 apr 2017, 14:15 uur
BVNT meer informatie icoon
De Aardappeleter rolt uit de kroeg en wil, net voor 't slapen, reepjes varkensvlees in een broodje. Varkensvlees? Ja! Met een eindeloze hoeveelheid knoflooksaus. Wie bracht ons die geweldige smaakcombinatie? Het bleken niet de Turken, niet de Grieken, maar de joden uit Israël. Aardappeleter Joris Vermeer ontmoet een onbekende legende. De man die hier in Nederland een culinaire ontdekking deed die de wereld op zijn grondvesten deed trillen. In Israël vindt Joris een Palestijnse bakker die naar de Efteling gaat om van zijn eigen waar te snoepen. Hij slaat stijl achterover van de grootste shoarmarol die hij ooit zag. En hij ontdekt een broodje dat minstens vier heilige wetten met voeten treedt.