Afleveringen

Mexico-Stad

Uitzending: zondag 3 september, 17.10 uur, NPO 2

De vijfde en laatste aflevering van de nieuwe serie van City Folk komt uit Mexico-Stad. Daarin drie portretten van opmerkelijke  bewoners van de Mexicaanse hoofdstad.

Ana Enamorado verliet Honduras op zoek naar haar zoon, die spoorloos verdween in Mexico, toen hij van daaruit de VS probeerde in te komen. Hij is een van de ruim 100.000 centraal-Amerikaanse migranten die zijn verdwenen in Mexico in de afgelopen jaren. De Mexicaanse politie beweert dat Ana’s zoon dood is, maar Ana wil dat pas geloven als er hard bewijs voor is.  Ze blijft in Mexico totdat ze duidelijkheid heeft over het lot van haar zoon.

Juan Acevedo is een native Mexicaan, lid van de triqui stam, die in de jaren zeventig vanuit de staat Oaxaca naar Mexico-Stad trok. Samen met veertig andere Triqui-families leeft hij op een klein stuk land in de stad. Juan en zijn vrouw leven van de inkomsten van een kleine buurtwinkel. Ze hebben samen drie kinderen, waaronder een gehandicapte zoon. Juan doet zijn uiterste best om voor hem werk te vinden, zodat hij een zelfstandig bestaan kan opbouwen.

Jaileth Ibarra was bijna dood door een hartstilstand. De artsen gaven haar nog maar zes maanden. Maar haar cardioloog zorgde ervoor dat ze in aanmerking kwam voor een harttransplantatie en sinds ze een nieuw hart heeft, heeft ze weer nieuw perspectief. Haar ziekte had ook positieve gevolgen. Haar moeder accepteerde aanvankelijk niet dat Jaileth lesbisch is. Maar sinds haar dochter problemen kreeg met haar hart, accepteert ze dat ze anders is.

____________________

Ponta Delgada (Azoren)

Uitzending: zondag 27 augustus, 17.10 uur, NPO 2

De vierde aflevering van de nieuwe serie van City Folk komt uit Ponta Delgada. Daarin drie portretten van opmerkelijke  bewoners van deze Portugese stad op de Azoren.

Pedro Jordão (39) is kelner in een van de beste restaurants in Ponta Delgada. Vijf jaar geleden verloor hij plotseling 90 % van zijn zicht tengevolge van een ziekte aan een oogzenuw. Hij mag niet meer autorijden, wat hem juist zijn vrijheid gaf. Maar Pedro gaf niet op. Zijn gezin is afhankelijk van zijn inkomen. Hij moet nu drie keer zo hard werken als zijn collega’s om zijn baan te behouden. Maar hij vindt vooral kracht in zijn geloof in god en zijn drie kinderen.

Lurdes Baptista (52) is de eerste vrouwelijke visser op het eiland São Miguel. Maar ze verloor haar geliefde boot tijdens een grote storm, wat voor haar neerkwam op het verlies van haar eigen dochter. Ze verloor zelfs bijna de zin om te leven. Maar misschien zal Yemoya , de beschermgeest van het water, haar helpen om de nieuwe boot, die Lurdes tot nu toe steeds afwees, te accepteren.

Alfredo Molina (45) is geboren en getogen in Havana (Cuba), dat bekend staat als geboorteplek van vele musici. Hij kwam naar de Azoren om er te werken als percussionist in een nachtclub in Ponta Delgada. Hij trouwde een vrouw met wie hij een prachtige dochter kreeg. Vijf maanden geleden verliet zij Alfredo en liet hem depressief achter. Maar toen hij, op zoek naar een nieuwe vriendin, zijn foto op facebook zette, besloot zijn ex om het toch weer met hem te proberen.

_______________________

Dhaka

Uitzending: zondag 20 augustus, 17.10 uur, NPO 2

De derde aflevering van dit nieuwe seizoen van City Folk komt uit de hoofdstad van Bangladesh: Dhaka. 
Drie opmerkelijke bewoners worden geportretteerd.

Himaloy Himu kwam er achter dat hij met dieren beter kan communiceren dan met mensen. Daarom besloot hij te gaan samenwonen met zijn honden. Hij woont, eet en slaapt met ze in dezelfde kleine woonkamer. Zijn familie vindt zijn levensstijl maar vreemd. Maar Himu trekt zich daar niets van aan.

Chandana Sharma leeft alleen. Voor een vrouw in Dhaka is dat erg ongebruikelijk en niet gemakkelijk is om vol te houden. Toch lukt het haar om in haar eigen onderhoud te voorzien door het geven van yogalessen en het ontwerpen van T-shirts. Maar als ze zich op een gegeven moment laat overhalen om te trouwen met de verkeerde persoon, vallen al haar dromen in duigen.

Mohammed Shobuj leeft op straat. Zijn moeder kan de huur van een woning niet betalen. Shobuj loopt de hele dag te bedelen in de straten van Dhaka. Hij probeert om steeds wat geld over te houden, dat hij aan zijn moeder geeft. Hij hoopt vurig dat zij ooit toch weer een huisje kan huren.

_____________________

Ljubljana

Uitzending: zondag 13 augustus, 17.10 uur, NPO 2

In de tweede aflevering van dit nieuwe seizoen drie portretten van opmerkelijke  bewoners van de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana.

Franjo Hojski is gepensioneerd, maar werd twee jaar geleden ontdekt door een casting bureau. Sindsdien heeft hij gefigureerd in meer dan 200 commercials, tv-series en films. Daarnaast is Franjo enthousiast lid van een motorclub, ook al rijdt hij zelf geen motor en drinkt hij geen alcohol. Jaren geleden kampte hij met een alcoholprobleem, waardoor zijn huwelijk op de klippen liep. Maar inmiddels heeft hij al twintig jaar geen druppel gedronken.

Veselka Pevec won een gouden medaille met schieten tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro. Ze groeide op in de Kroatische stad Knin. Toen ze 17 jaar oud was verbrak ze de relatie met haar vriend en wilde ze naar Belgrado in Servië verhuizen. Maar vlak voordat ze de trein wilde nemen schoot haar ex-vriendje zeven keer op haar. Veselka was zwaar gewond en voor de rest van haar leven veroordeeld tot de rolstoel. Ze vloog naar de Paralympics in Rio de Janeiro op exact dezelfde dag waarop ze op het treinstation van Knin werd neergeschoten.

Payman Quasimian vluchtte uit Iran vanwege zijn geloof. Hij is een Bahá'í, een geloofsgemeenschap die door het Iraanse regime wordt vervolgd. Hij vroeg asiel aan in de Verenigde Staten en begon een nieuw leven als stand-up comedian. In zijn voorstellingen bekritiseert hij de situatie in zijn geboorteland. Een paar jaar later ontmoette hij een vrouw via internet en keerde terug naar Iran. Meteen na aankomst werd hij gearresteerd wegens het beledigen van de staat en gevangengezet. Na zijn vrijlating vluchtte hij opnieuw en kwam terecht in Slovenië. Daar probeert hij voor de tweede keer in zijn bestaan als vluchteling een nieuw leven op te bouwen.

_____________________ 

Amsterdam

Uitzending: zondag 6 augustus, 17.10 uur, NPO 2

City Folk start het nieuwe seizoen met drie portretten van opmerkelijke Amsterdamse inwoners.

Bep Viergever is op zijn 56e nog altijd een overtuigde punker. Punk hielp Bep zich te bevrijden uit een jeugd in kindertehuizen en om autonoom te zijn, op eigen benen te staan, zijn eigen ellende op te lossen. Die ellende begon al op zijn zesde toen Bep zijn moeder dood in bed aantrof. Zijn vader vertrok diezelfde dag. Bep heeft hem daarna nooit meer gezien. Punk werd Beps leven en ook inspiratiebron voor de kleding die hij maakt met veiligheidsspelden, ritssluitingen, scheuren en verf. “Kleding ontwerpen is mijn therapie” en nog steeds gaat hij los op Johnny Rotten.

De 30-jarige Saud Jama heeft een kledingwinkel in Amsterdam Oost voor de ongewone man. Zijn eigen leven is dat ook. Hij vluchtte als kind met zijn ouders uit Somalië en kreeg op zijn 19e een beroerte waardoor hij deels verlamd raakte.
Aan de ene kant wil hij de offers die zijn ouders hebben gemaakt waard zijn, maar aan de andere kant beseft hij dat het leven kort is en wil hij zijn eigen ding doen. Daarom houdt hij de geliefde, die zij zouden afkeuren, voor hen geheim.

Marjorie De Cunha noemt zichzelf maatschappelijk ondernemer. Ze komt uit Suriname, is gescheiden en moeder van een zoon. Ze groeide op zonder vader. “In Suriname is dat niet vreemd.” Marjorie helpt jonge vrouwen hun weg te vinden in de maatschappij. Al jaren organiseert zij de Miss Charme verkiezing in Amsterdam. Geen badpakshow, maar een maatschappelijk traject, waarbij meiden worden gekoppeld aan een sterke vrouwelijke mentor. Ook voor de deelneemsters geldt dat ze vaak zonder vader zijn opgegroeid. En zelf zijn ze meestal ook alleenstaande moeders. Vorig jaar werd Marjorie geridderd vanwege haar werk voor de emancipatie van meisjes en vrouwen.